Србија

НЕСТОРОВИЋ У НЕВЕРИЦИ! Одједном је пукла брана, а грађани се понашају као да се ништа није ни десило

Пулмолог Бранислав Несторовић изјавио је вечерас да је „транзиција из страха у потпуно опуштање била тренутна, није било паузе никакве“, наводећи да се данас шетао кроз град и „апсолутно, као да се никад ништа није догодило“.

„Чак је и застрашујућа мало брзина којом …сем старијих неких људи који су се шетали с маскама…морам признати да је у аутобусима мало људи, али ван тога људи се понашају као да се апсолутно ништа не догадја, то је потпуно фасцинантно“, рекао је Несторовић у емисији Радио телевизије Србије Четвртком у девет посвећене корона вирусу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, „прошле недеље у ово време сви су били шокирани, а сад одједном је – брана пукла“.

Заменик директора Института за јавно здравље Батут Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да се „не би сложила са тим да изгледамо као да се више и не сећамо корона вируса“. Како је рекла, постоје разлози засновани на епидемилошким индикаторима зашто је дошло и до укидања ванредог стања и постепеног враћаја у свакодневне активности“.

„То апсолутно није она ситуација од пре два месеца, и оно што већина нас може да види јесте како се људи понашају на отвореним просторима где и није толико велика вероватноћа преношења овог пороузроковача и где и није неопходно ношење маски“, рекла је Кисић Тепавечевић. Она је рекла да је права индикација колико смо одговорни према себи је у затвореним просторима – банакама, поштама, градском превозу.

„Ако смо отишли, а сигурно јесмо и током ове и претходне недеље у такве затворене просторе, могли смо да итекако да видимо да практично сви понашају у складу са препорукама“, рекла је Кисић Тепавћевић.

Заменик директора клиничко болничког центра Драгиша Мишовић Предраг Савић је оцено да се „види да су у народу значајно попустиле те мере опреза“.

Он је рекао да су грађани пре времена заборавили на корона вирус или, како је навео, желимо да мислимо да то више не постоји, али „мере опреза итектако треба да постоје“. Све опште мере превенције имају значаја али је он лимитиран и базиран на личној одговорности и савести, подсетила је.

– Немамо неког полицајца који ће да прати да ли неко носи маску или не. Кажњавање јесте последња инстанста, али се до сада није причало о томе – рекла је др Кисић Тепавчевић.

Курир.рс