Србија

НЕВЕРОВАТНЕ ЦИФРЕ! Ево колико се људи у току јучерашњег дана пријавило за 100 евра! Министар Синиша Мали презадовољан

Значајна помоћ грађанима Србије и српској привреди.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је да се за мање од 24 сата пријавило тачно два милиона и 350 хиљада грађана за једнократну помоћ од 100 евра, што је најбоља потврда да је погођена суштина мерама које су донете, а да велики број пријављених у само једном дану оправдава ту помоћ државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово је део великог пакета од 5,1 милијарду евра, што смо као Влада Републике Србије издвојили да помогнемо привреди и становништву. Сигуран сам да ће грађани Србије то искористити да покупују и набаве оно што им је потребно и то је наша подршка. Држава на овај начин показује колико је јака и снажна и то је на неки начин дељење оптимизма – рекао је Мали гостујући на РТС-у.

Он је истакао и да ће грађани, осим електронски, од сутра моћи да се пријављују за 100 евра и преко кол-центра, који сутра почиње с радом и поновио да пријава траје до 5. јуна.

– На тастатури вашег телефона укуцавате јединствени матични број, број личне карте и остављате говорну поруку коју банку бирате. У свим средствима информисања, у штампаним медијима и онлајн, сутра ујутро ћемо изаћи са бројем телефона. Позив ће бити бесплатан, а систем брз и ефикасан – рекао је Мали.

Министар је истакао и да то нису једине добре вести, јер сутра креће исплата 100 евра за наше најстарије суграђане.

– Сутра ћемо на рачун чак милион пензионера упатити ову помоћ од 100 евра. Пензионери ће новац моћи да подигну већ у суботу, што је показатељ да ми испуњавамо обећања – рекао је Мали.

Говорећи о првим уплатама на рачуне грађана, министар је појаснио да ће након уплата пензионерима, новац лећи на рачуне онима који добијају новчану социјалну помоћ, а потом онима који се пријављују.

Он је навео да је изузетно поносан на све људе који су учествовали у креирању система пријављивања, који одлично функционише.

– Веома сам поносан на све људе који су се бавили овим системом, имајте у виду да се пријавило преко два милиона грађана. Систем, сервери, цела инфраструктура коју смо направили успела је да одоли изазовима и да буде потпуно стабилна, а са друге стране стварно сам поносан на мере које смо донели, праве мере у правом тренутку – рекао је он.

Министар је објаснио да је цео систем направљен да грађани уложе што мање времена и напора да би дошли до 100 евра.

– Грађани бирају само банку, ми све остало радимо за њих. Уколико имају рачун у тој банци коју су изабрали, новац ће бити уплаћен на тај рачун, а ако га немају, ми ћемо отворити заједно са банкама рачун у банци коју су изабрали – навео је он.

Министар је навео да је помоћ државе истовремено и показатељ снаге и стабилности, као и потврда да је криза иза нас, као и да је сада право време да развијамо нашу економију на прави начин.

– У целом свету сада имате најтежу, највећу економску кризу, на десетине милиона људи остаје без посла, имате затворене фабрике, земље које пропадају, а с друге стране имате Србију која је најгори сценарио прошла. Немамо га. Успели смо да задржимо број запослених, велика ствар је што смо прошле недеље успели да уплатимо минималну зараду. Када се у историји наше земље догодило да је држава исплаћивала плате запосленима у приватном сектору?! – навео је министар.

Говорећи о исплати прве минималне зараде, Мали је подсетио да је на рачуне 1.052.000 радника легао тај новац прошле недеље, те да ће иста зарада бити уплаћена и прве недеље јуна и прве недеље јула месеца.

– Држава је највећи терет кризе проузроковане Ковидом-19 преузела на себе, али смо показали колико смо озбиљни и колико можемо. Ја позивам грађане Србије да искористе ову прилику, да добију новчану помоћ, да верују у своју државу и да верују у боље сутра – рекао је Мали.

Он је напоменуо да Србија жели да буде најбоља земља у Европи, са највећом стопом раста наше економије и закључио да верује да је са подршком државе то реално.

– Мислим да је то најбоља потврда да смо погодили суштину мерама које смо донели. То је одговор и за критицаре који су рекли да ова помоћ није потребна. Очигледно да оволико велики број људи који се пријавио оправдава ову помоћ – рекао је Мали.

Мали је рекао и да је веома поносан на мере које је држава донела, за које је рекао да су „праве мере у правом тренутку“.

– Погледајте број људи који се јавио, потпуно оправдана бројка, само у једном дану се јавило оволико људи, до 5. јуна траје рок за пријаве, а већ се 4 милиона грађана Србије пријавило за помоћ. Ова помоћ је потребна, очували смо радна места и фабрике, овим желимо да помогнемо све грађане Србије, конкретним мерама како би се олакшао проблем. Очекујемо повратак на раст наше економије од 5 одсто у наредном периоду – истакао је министар финансија.

– Сигуран сам да ће грађани искористити помоћ од 100 евра да покупују, набаве ствари које су им неопходне, а држава показује колико је јака и снажна. Ово је и дељење оптимизма, јер покушавате да кажете грађанима да смо јаки и стабилни и да желимо да кренемо даље и развијамо економију на најбољи начин – рекао је Мали.

Он је потом у укључењу за ТВ Прва одговорио на питање да у економији нема бесплатног ручка.

– Свако ко се бави финансијама и економијом зна да не постоији бесплатан ручак у економији, али је донета мера у сврху да држава заиста помогне грађане Србије. Некада се држава повлачила, па је било ко преживи, преживи. Сада је ситуација другачија, држава је јасно изашла са циљем да помогне својим грађанима – истакао је Мали.

Што се тиче начина на који ће грађани потрошити добијени новац он је рекао да свако може да га потроши како жели.

– Када добијете тих 100 евра ви их можете потрошити како желите, јер ће се новац, надам се, трошити у нашој земљи, што ће подстаћи и нашу привреду, све је да се подигне сиугурност грађана Србије, да изађемо из кризе као победници – нагласио је министар финансија.

Он је подсетио да сутра почиње исплата за пензионере и да ће на рачуне милион пензионера бити уплаћено 100 евра, које ће моћи да подигну у суботу. Сутра ће почети да ради и кол центар на којем ће грађани такође моћи да се пријављују за сто евра.

Он је истакао да држава има новац у буџету и да са тим нема никаквих проблема.

Премијерка Ана Брнабић најваила је вечерас да ће у наредна 24 часа бити објављени и бројеви телефона на које ће моћи да се јаве грађани који тим путем желе да се пријаве за помоћ.

Извор: Ало.рс/Прва