Србија

НЕЗАПАМЋЕНО НЕВРЕМЕ НАПРАВИЛО ОГРОМНУ ШТЕТУ: Град величине песнице уништио све пред собом

Овакво невреме не памте ни људи стари 90 година, падао је град величине песнице. Све је уништено за пола сата, нема куће у селу на којој је кров остао читав. Поред кућа, оштећене су и штале, амбари, млекаре…

Овако прича за „Блиц“ Велизар Заграђанин, мештанин села Богути крај Сјенице. Олујно невреме праћено кишом и градом погодило је јуче и прекјуче по подне делове Србије, а на усевима и имањима причињена је велика штета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кровови на свим кућама и помоћним објектима у потпуности су уништени током јаког невремена, праћеног градом величине јајета, које је јуче погодило села Богути и Багачићи крај Сјенице.

Вујадин Ракоњац из Богута каже да такво невреме не памте ни много старији мештани овог дела Пештерске висоравни. Осим кровова, велика штета начињена је и на аутомобилима, а огромни комади леда озбиљно су повредили и велики број грла крава и оваца.

– Страшно је било. Прст пред оком се није видео, а размере пустоши видели смо тек након што се све стишало. Сви објекти, преко 50, који су били прекривени црепом и салонитом су уништени, док је мања штета причињена на оним са лименим кровом – каже Вујадин док са члановима породице поправља кров.

Комади леда лакше су повредили и његовог старијег комшију, а град је усмртио и мачку која није успела на време да пронађе склониште.

Заменик председника Општине Сјеница Војо Трмчић најављује да ће током дана комисија изаћи на терен и пописати насталу штету.

Фото: Фејсбук принтскрин

– Прелиминарни подаци показују да су велику штету претрпели објекти на око 80 домаћинстава, од којих је највише на територији Богута и Багачића – каже он.

Села која су јуче погођена невременом називају се житницом Пештери, а град је начинио велику штету на озимим усевима.

– Локална самоуправа ће учинити све што је у нашој моћи да помогнемо овим људима, али су нам могућности ограничене због лоше финансијске ситуације. Због тога апелујемо на државу да помогне, хитно нам је потребан цреп, али пре свега лим, јер се он показао као знатно боље решење за овај крај који често погађају олује сличне оној јучерашњој – додао је Трмчић.

О каквом је невремену било реч, сведочи податак који је пренео професор географије Марко Чубрило.

„Снажно невреме на југозападу Србије од свог развоја па до сада из себе је избацило преко 2.000 муња“.

Најгоре је прошло воће, које је град у великој мери оштетио. Мештани моле да им неко помогне да санирају објекте, јер су за један дан остали без свега.

Драматични снимци забележени су и у селу Мачковац код Крушевца, Студеници, Трстенику, Крушевцу и Сјеници.

Мештане Александровца јуче ујутру затекли су обелели воћњаци и виногради, а штета је, како кажу, огроммна. Леденице величине ораха оштетиле су саднице вишања, јагода, малина…

У општини Ивањица град се забелео у атару села Беле Воде, причинивши штету на малињацима.

Невреме које је прексиноћ и јуче погодило поједине делове Србије, заобишло је Ниш, падавина није било, али је грмело и севало до касно у ноћ. Небо су парале муње, праћене потмулом грмљавином из облака. Јака грмљавина није заобишла ни престоницу.

– Пуцало је као лудо, можете да замислите како је све то изгледало на 16. спрату – прича једна са Новог Београда.

Испаљене 744 ракете

„Систем одбране од града дејствовао је благовремено и успешно. Са укупно 119 лансирних станица испаљене су 744 ракете, са пет радарских центара: Крушевца, Сјенице, Бешњаје, Ниша и Црног врха. У већини места, које је захватио јак облачни систем кумулонимбусних облака са потенцијалним градом, избегнуте су штете и спречена је појава града, или је била појава суградице и града без штете, осим местимично на релативно малим површинама у односу на површине захваћене олујно-градоносним облацима“, наводе у РХМЗ.

Извор: Блиц