Спорт

НОВАК У ШОКУ! Стигао одговор на његову изјаву о вакцини: „Ко неће да се вакцинише, не може да се бави спортом!“

Доктор хрватске фудбалске репрезентације репрезентације Зоран Бахтијаревић врло је јасан око будућности професионалног спорта условљеног пандемијом коронавируса. Између осталог Бахтијаревић је за Индеx.хр причао о фудбалу у време и после коронавируса, што је врло занимљиво с обзиром на то шта би могло да нас очекује и у приватном животу.

Руководство Цивилне заштите још није дало зелено светло за наставак такмичења у првенству Хрватске и Купу. Очекујете ли да ће се то догодити и да ће 30. маја бити одиграни мечеви државног купа?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Хрватска тренутно има једну од најповољнијих епидемиолошких ситуација у Европи и не видим разлога да се спорт и првенство не наставе. Но чињеница је да нам је вирус променио живот, а промениће и спорт, све до проналаска вакцине против коронавируса. Не волим да чујем да се ова пандемија упоређује са грипом јер не знамо хоће ли коронавирус бити сезонски као грип или ће харати попут САРС годину и по дана. Морамо да се држимо свих мера опреза, не смемо да се опустимо. Када вакцина буде доступна, с њом ћемо заштити и најризичније групе, оне старије грађане и људе који природом посла много путују. Међу њима су свакако и спортисти. Фудбал је у том сегменту специфичан јер у организацији утакмице учествује велика група људи, њих 30-40. Нисам забринут због игре, на терену не постоји велика могућност заразе јер контакт који би према ономе што досад знамо о корони претио заразом, просечно траје 18 секунди током утакмице. То су подаци немачких истраживача. Лично ме брину остали контакти фудбалера и у том делу морамо да смањимо ризик,“ рекао је Бахтијаревић.

Све је више спортиста који се противе вакцини, примери су Новак Ђоковић и Дејан Ловрен, како то коментаришете као доктор?

„Не желим да прочам о њиховим мотивима. Постоје родитељи који одбијају вакцину, али лично сматрам да је уз антифашизам, вакцина највећа тековина 20. века. У одређеним жупанијама у којима вакцинисаност није висока нама су се вратиле богиње. Деца умиру од болести коју смо деценијама сматрали искорењеном. Потребно је разговарати о овом проблему и у спорту. То је политичко, здравствено и филозофско питање. Слично је и с антидопинг тестовима, постоје спортисти који се томе противе, али они не могу да се такмиче у професионалном спорту. Онај ко не жели вакцину у будућности неће моћи да се бави професионалним спортом, то је мој лични став и уверење. Морамо да чувамо здравље спортиста, то је предуслов за такмичење,“ истакао је Бахтијаревић.

 

Извор: Ало.рс