Србија

НОВО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ: Овај град у Србији је на корак од увођења рестриктивних мера

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, само у једном дану у Врању је регистровано 39 оболелих од корона вируса.

На другом месту налази се двомилионски Београд са свега 18 позитивних на Ковид-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Град на југу Србије постао је ново жариште опаког вируса, а чланови Кризног штаба открили су и зашто је у Врању, као и у Лесковцу, дошло до тако брзог ширења короне. Разлог је што, како су истакли, већина радника фабрика у овом делу земље има домаћинства у којима живи неколико генерација. И тако је дошло до масовног заражавања.

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић упозорио је пре два дана да је ситуација на југу Србије и даље несигурна. Посебно је коментарисао епидемиолошку ситуацију у Врању, где су у једном колективу корона вирусом заражене десетине радника. Оваква ситуација у Врању, истакао је наш угледни епидемиолог, требало би да опомене целу Србију.

– Уколико би број новозаражених почео убрзано да расте, оно што бисмо могли да вратимо од мера односило би се на конкретно жариште – рекао је др Тиодоровић за „Блиц“. – Као мере у том случају, уколико би се испоставило као неопходне за сузбијање ширења вируса, могли би да се затворе или да се само ограничи рад кафића, можда кретања.

Такође, као једну од могућности, др Тиодоровић види и затварање вртића и продужених боравака у школама.

Нигде без маске

Он је упозорио и на чињеницу да су многи скинули маске, а да то, ипак, није препоручљиво.

– У реду је ако шетате на свежем ваздуху, удаљени сте од друге особе два метра, али ако вам се неко приближи, вратите маску. Даље, у затвореном простору морате носити маску, не заборавите, вирус је ту, присутан је, а вирусоноша може бити било ко. Вирус није почео да слаби, ми детектујемо вирусоноше, изолујемо их из колектива и тако сузбијамо заразу. Водите рачуна када идете у кафић, седите на отвореном, будите на дистанци, а онај што вам донесе послужење, он посебно мора да води рачуна на који начин вам сервира чашу, шољицу кафе или било шта. Није довољно навући само рукавице, јер тиме он шити себе, дакле, опрезност мора бити на највишем нивоу на сваком кораку – објашњава др Тиодоровић.

У последња 24 сата у Србији на корона вирус је тестирано 6.198 особа, а позитивно је њих 100, што је драстичан пораст у односу на јуче, када смо имали 34 позитивних.

Извор: Блиц