Србија

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! Од сутра почиње исплата 750 евра запосленима! Здравствени радници данас добијају увећану плату!

Здравственим радницима у данас ће бити исплаћене увећане зараде за април, а у четвртак, 7. маја, следи исплата минималне зараде за запослене у оквиру економских мера Владе Србије подршке привреди.

Априлска зарада здравственим радницима већа је за 10 одсто, а министар финансија Синиша Мали каже да је реч о трајном увећању зараде, јер је реч о људима који су, како је истакао, дали све од себе током пандемије вируса корона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У Инфективној клиници медицинска сестра сада ће имати плату 54.166 динара, што је увећање од 76 одсто у односу на март 2011. године, када је зарада је била 30.700 динара. Лекар инфектолог ће имати 105.896 динара плату, а имао је само 64.000 динара те 2011. године, што је повећање од 65 одсто“, рекао је Мали, наводи се у саопштењу министарства.

Више од 1,1 милиона запослених добиће од државе Србије три минималца у укупној вредности од 750 евра, а исплата ће почети 7. и 8. маја, рекао је на РТС министар финансија. За три минималца које исплаћује држава као подршку економије, пријавило се 237.000 послодаваца, рекао је Мали.

Додао је да се у Србији за два месеца за исплату накнаде за незапосленост преко Националне службе за запошљавање пријавило 6.047 грађана који су остали без посла.

„Са одговорним обухватним и добрим мерама успели смо да задржимо највећи број радних места, ако не и сва радна места у Србији“, рекао је министар и додао да је држава највећи терет кризе преузела на своја плећа.

Он је рекао да је добро што је највећи број фабрика већ кренуо да ради прошле недеље и да се полако привреда враћа на старо.

„Знате пројекције ММФ и стопа раста -3 за Србију, ми смо у ребалансу буџета ставили -1,8, а ако овако наставимо да се што брже отварамо, да кренемо што пре даље, ми ћемо бити можда на нули, што значи да ћемо ми бити најуспешнија економија у Европи ове године а то је огромна ствар“, рекао је Мали.

Пријава за 100 евра сваком грађану почиње 15. маја и трајаће до 5. јуна, рекао је министар и додао да ће потпуно бити испуњено дато обећање.

Он је рекао да је реч о оправданој економској мери, јер то раде и САД, Јапан, Хонгконг, Сингапур, а не само Србија.

Додао је да је њен циљ да се умање последице кризе и прошири оптимизам и покаже колико је Србија јака као држава, а грађани ће за тај новац купити неку робу што ће подстаћи привреду.

За одлагање плаћања пореза и доприноса до сада је издвојена сума од 29,5 милијарди динара, за неплаћање аконтације пореза на добит пријављена сума је 3,3 милијарде динара, три минималца укупно је државна помоћ од преко 90 милијарди динара.

„Зато понављам стално, стабилни смо, јаки смо – имамо новац за све то“, рекао је Мали.

За јефтине кредите подршке преко Фонда за развој за десет дана јавило се преко 3.000 предузећа, а 179 кредита је одобрено за укупно 1,5 милијарди динара.

„Тај новац већ улази у економију и фирме то користе за своју ликвидност“, рекао је министар и додао да је и 80 одсто микропредузећа изразило заинтересованост да учествује у гарантној шеми подршке преко пословних банака.

„Велики део изласка из кризе зависи од екстерног фактора, колико ће брзо да крене и ЕУ и свет, да се отварају границе, ми радимо оно што је до нас и битно је да то урадимо на најбољи могући начин“, рекао је Мали.

Он је рекао да додатно теку преговори с туристичком привредом која је највише погођена, како да им се додатно помогне.

„С друге стране, имамо у ребалансу буџета две милијарде динара за ваучере, да људи летују у Србији и да туризму помогнемо и на тај начин“, рекао је он.

Покушавамо да одговоримо на изазове, останемо здрави, не угрозимо макроекономску стабилност, а да са друге стране наша економија остане у стању да што јаче и што брже крене да трчи у што краћем временском перио, закључио је министар.

Извор: Курир.рс/Тањуг