Свет Србија

ОБРАТИО СЕ СРБИМА! Председник САД-а Доналд Трамп послао поруку српској опозицији

Амерички дипломата каже да је излазак на биралишта једини исправан пут да се чује глас опозиције.

Метју Палмер, специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за Западни Балкан, недвосмислено је поручио да бојкот парламентарних избора у Србији није решење које има подршку Беле куће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у интервјуу за „Глас Америке“ рекао да услови за парламентарне изборе у Србији нису идеални, али да то никако није разлог за неизлазак на биралишта.

Заменик помоћника америчког државног секретара тако је развејао последње наде лидера СЗС-а Драгана Ђиласа да Запад неће признати резултате предстојећих избора у Србији и да може да рачуна на њихову подршку у рушењу режима.

Једини исправан пут
Амерички дипломата каже да је излазак на биралишта једини исправан пут да се чује глас опозиције.

– Када је реч о изборима 21. јуна, ми бисмо желели да грађани у Србији имају највећи могући избор. Важно је да у демократском процесу постоји прави избор и охрабрили смо све политичке партије да учествују у изборима. Бојкот скоро никад није добро средство да се изрази незадовољство. Поздрављамо одлуку оних који су одлучили да учествују и надамо се да ће грађани Србије, када изађу на биралишта 21. јуна, имати кога да бирају – казао је Палмер.

Он је додао да је важно да мисија ОЕБС-а у Србији процени какви су услови за изборе.

– Услови које смо видели на претходним изборима и које видимо данас нису идеални, посебно смо изразили забринутост у вези са медијима. Важно је да све партије имају приступ државним медијима, посебно РТС-у. Али, као што смо рекли, одговор на то јесте да све политичке партије, укључујући и владајуће, уђу у арену, да се такмиче, да пренесу своје поруке и обезбеде подршку грађана – истакао је Палмер.

Трампов изасланик приметио је да разуме разлоге опозиције за незадовољство, али…

– Ми то разумемо, али не верујемо да је бојкот одговор. Чак и ако услови нису једнаки за све, како би требало да буде, опозиција треба да уђе у игрум да се чује њен глас, да се такмичи и да омогући јавности у Србији да има прилику да бира. И да настави да се бори за равноправније изборне услове, поготову када је реч о медијима. Ми ћемо се борити за исту ствар. Важно је за европску перспективу да медијско окружење буде отворено и фер – нагласио је Палмер, те одбацио поједине тврдње да САД подржавају председника Александра Вучића зато што га виде као кредибилног партнера у решавању питања Косово, па да зато жмуре на проблеме са демократијом.

Ко губи, нек се љути
Палмер је само последњи у низу западних званичника који су отворено критиковали Ђиласову идеју бојкота. Пре њега то су учинилио и европарламентарци Тања Фајон и Владимир Билчик, те амбасадор САД Ентони Годфри. Да је идеја бојкота пропала, схватили су и други представници српске опозиције који данима припремају своје листе за излазак на локалне, али и парламентарне изборе.

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње каже да је Запад схавтио да је српска опозиција без реалног кредибилитета.

– Палмер је врло разуман човек и ако је Запад можда и имао неку намеру да одигра на српску опозицију, сада је схватио да су они који се представљају као опозиција заправо мањина која не би прешла ни пет, ни шест одсто на изборима. Подршка коју су раније имали поделила се јер су се они расули на фракције. Запад не може да негира демократски капацитет изборног процеса када ће на њима учествовати петнаестак листа. Зато и њихове поруке иду у правцу подршке учествовању на изборима. Сличну поруку чули смо и од европарламентараца за које се баш и не може рећи да нас воле. Палмерова порука се неће допасти опозицији, али ко губи, има право и да се љути – каже Деђански.

Извор: Srbijadanas.com/Информер