Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! На овим местима се вирус најбрже шири! Ево како можете избећи инфекције!

Иако је ванредно стање које је трајало више од 50 дана је укинуто, поједине ванредне мере због корона вируса и даље су на снази.

Упоредо са престанком ванредног стања вратиле су се у живот активности које су на почетку проглашења епидемије од посебног значаја означене као најризичније за преношење вируса, који је и даље ту међу нама. А која су то места на коиима вреба највећа опасност од вируса?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Градски превоз

Нема сумње да је градски саобраћај носи највећи ризик, без обзира на то што су прописане бројне мере – на дупла седишта дозвољено је да само једна особа може да седи, одређено је растојање између оних који стоје… Зато је веома важно, уз максимлана труд да се одржи прописана дистанца, и да сви носе маске и рукавице, улазе само на једна врата, излазе на друга, да се возила дезинфикују и да се клима не укључује, јер она погодује преносу вируса.

Подстимо да је првобитно било најављено да ће у првој фази, возила градског превоза моћи да користе само запослени грађани, међутим, јуче је та одлука промењана и од данас, 8. маја, моћи ће да се превозе сви грађи, не само запослени.

Када саобраћај почне нормално да функционише, тек тада може да се каже да се вратио живот, јер је то једно од главних места где долази до преноса респираторних инфекција, поред вртића и школа – рекао је пре неколико дана др Предраг Кон.

Уколико заиста не морате не користите градски превоз, идите пешке на посао и враћајте се пешке. Ионако смо доста седели претходних недеља!

Вртићи

Ковид-19 највеће последице има за старију популацију, али иако код деце не поприма озбиљне размере, у смислу развијања тежих симптома болести, и она се могу инфицирати и оболети. Место које носи највећи ризик за то је свакако вртић, где малишани и проводе највише времена.

Немачки вирусолог Кристијан Дростен је због того и упозорио на опасност прераног отварања дечијих вртића.

– Деца имају имуни систем без искуства, које не може да делује против вируса, због чега су школе и вртићи жаришта вируса. На основу грипа и прехладе зна се да деца имају велике количине вируса у грлу. Та концентрација вируса је 10.000 пута већа него код одраслих – објаснио је Дростен.

Будући да се са укидањем ванредног стања у Србији велики број родитеља вратио на посао, после скоро два месеца отвориће се вртићи, сви државни, док су неки приватни одлучили да и даље не раде јер им се не исплати. Оно што је добро у целој причи је да вртићи неће бити у пуном капацитету. Конкретно у Београду се за повратак деце у обданишта пријавило око 25 одсто родитеља. То је 15.535 деце од 58.000, колико их иде у државне вртиће, тако да групе неће бити велике. Комплетан списак мера које важе у вртићима, можете да прочитате на овом линку.

Школе

До краја ове школске године нема масовног повратка ђака у клупе у Србији, што је добра вест са становишта борбе против вируса. Вратиће се само мали број деце, она до 12 година старости, за које ће бити организован боравак у школи, а чији родитељи морају да раде, те намају избора.

Иначе, слична је ствар као и с вртићима када је реч о преношењу заразе: деца могу пренети вирус породици или наставницима иако нису болесна. То доказује и пример Данске у којој је стопа заражености корона вирусом порасла са 0,6 на 0,9 одсто од када су школе поново отворене 15. априла.

Поред тога, повратак у школе са собом би донео сва она правила која важе и за остале: ношење маски (и ученици и наставници), већи размак између клупа, дезингекција на улазу у школу, физичка дитанца… Управо ће та правила важити за оне који ће ипак морати да иду у боравак, а коплетан списак тих мера можете да прочитате на овом линку.

Теретане

Када је 15. марта 2020. председник Србије Александар Вучић прогласио ванредно стање у земљи, нагласио је да су управо теретане места на којима се најлакше преноси вирус, јер много људи долази у додир са справама за вежбање, тако да је то идеално окружење за ширење короне.

По новим правилима, ако ипак желите да вежбате у теретани, морате да имате маске и рукавице, а справе и простор би требало да буду дезинфиковани. Управо због тога многе теретане и даље су затворене, јер се сматра да је немогуће вежбати под таквим условима. Ипак, оне које раде, морају да испоштују ове услове.

Тржни центри

Сутра ће тржни центри широм Србије отворити своја врата. Радујемо се што ће се на хиљаде запослених вратити на своја радна места, али то значи и нагли повратак купаца, за које сумњамо да ће у великом броју навалити већ током првог викенда.

– Иако препоруке за понашање у оваквим просторима постоје, најважније је извршити самопроцену ризика – истиче др Дарија Кисић Тепавчевиц́.

А препоруке су: сви запослени су у обавези да носе заштитне маске и рукавице, да се држе прописане дистанце, док су препоруке за потрошаче сличне – они ће битиу обавези да носе маске и рукавице и да врше појачану дезинфекцију руку. Бито је рећи и да у тржним центрима клима уређаји неће смети да раде, такође јер погодују ширењу вуруса.

И ресторани и кафићи у оквиру центара требало би да направе прописани размак између столова.

Биоскопи, позоришта

Дворане и хале које су окупљале људе жељне доброг филма и позоришних представа сигурно неће бити отворене до краја маја. Нажалост, али то је разумљиво.

Физичка дистанца, поред прања руку, је оно што је кључно у овој борби против корона вируса, а позоришта и биоскопи су управо места на којима дистанца није била могућа. Чак има своју драж онај опојни мирис кокица или наћоса од особе поред вас док гледате филм на великом платну!

На даскама које живот значе води се посебан живот уживо. Питање је како ће сад глумци играти комаде, да ли ће и они имати маске, док их из публике гледају исто тако замаскирани гледаоци са ваког трећег седишта?

Авио-саобраћај

Чекирања на аеродрому док чекате у дугачком реду, па збијено седење у авиону. Потенцијална опасност за заразу спречена је тако што је на десетине хиљада авиона широм света паркирано на аеродромима од почетка пандемије.

Услови за авио-путовања у будућности биће ригорозни: од доласка на аеродром и до 4 сата раније, тестирања на вирус, мерења температуре, а и у авионима ће морати да се спорводе одређене мере. Милион пута споменуте физичка дистанца и маске биће обавезне.

Једина сигурност – природа!

Уколико живите у граду, онда су паркови и сва места на отвореном мање опасна од затворених простора.

Паркови и шеталишта вас чекају, али не заборавите да останете одговорни, да држите дистанцу, носите маске уколико шетате у друштву. Влада Србије у четрвртак је донела препоруке за паркове.

И вежбајте на отвореном, то је оно што нам је фалило, понесите алкохол са собом, дезинфикујте сами справе и уживајте.

Извор: Курир.рс/ Блиц.рс