Србија

ОД СУТРА У СРБИЈИ НОВО ПОПУШТАЊЕ МЕРА! Ово сви грађани треба да знају!

Када су у питању затворени простори, још постоји максимум дозвољених сто људи, али истиче да је већина земаља сада повећала тај број.

Од сутра, 1. јуна, предвиђено је ново попуштање мера које су претходно донете са циљем сузбијања корона вируса у Србији. Кризни штаб је одлучио да се дозволи окупљање до 1.000 људи на отвореном простору, укључујући и окупљање публике на спортским догађајима на отвореном. Осим тога, министар просвете Младен Шарчевић најавио је и могућност одласка ђака на екскурзије у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Попуштање мера прате и одређене препоруке и упозорења епидемиолога.

Епидемиолог и чланица Кризног штаба за сузбијање заразне болести Цовид-19, Дарија Кисић Тепавчевић, изјавила је да када је реч о публици на спортским догађајима то није тако бројчано одређено до 1.000 људи, већ да то пре свега зависи од простора где се на отвореном одвијају ти спортски дођађаји.

– Оно што јесте препорука је да буде удаљеност минимум један метар између навијача. То би практично значило да је једно место слободно између навијача – рекла је Кисић Тепавчевић.

– На отвореном, поготову у овом периоду године, знатно је смањен ризик од преношења овог вируса и сада на свакоме је лична процена да ли то представља ризик за њега да се зарази – додала је она.

Када су у питању затворени простори, још постоји максимум дозвољених сто људи, али истиче да је већина земаља сада повећала тај број.

– Ту зависи од квадратуре простора, јер не може да буде униформан број без обзира колика је величина те просторије и ту ће сигурно да се иде у попуштање свих мера, јер опет напомињемо да сада знамо да је вирус ту, могуће да ће он да буде са нама дуго и да морамо да научимо да живимо са њим и да научимо да мислимо да је он ту – рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Извор: Srbijadanas.com