Србија

ОГЛАСИЛА СЕ ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Открила због чега Србија бележи пораст заражених! Шта ће се десити ако…

Фото: Јутјуб

Тестове на корону, како је казала Брнабићева, наша земља набављала је од неколико најбољих компанија из Кине и од „Роша“

Србија је међу државама у свету које имају најмању стопу смртности од ковида 19, а то је резултат пројекта о улагању милијарде евра у здравствену инфраструктуру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пораст броја заражених вирусом корона у Србији, упоредо са релаксирањем мера против пандемије, очекиван је, али садашњи број није разлог за превелику бригу, рекла је премијерка Ана Брнабић данас у Новом Саду, током посете Клиничком центру Војводине.

Наша земља и даље свакодневно тестира огроман број људи. Да немамо толико тестираних, не бисмо имали ни толико регистрованих случајева. У највећем броју земаља више се ни не тестирају људи без симптома, а вероватно је и тамо већи број заражених – казала је Брнабићева, објашњавајући како масовно тестирање подиже епидемиолошку „криву“.

Тестове на корону, како је казала Брнабићева, наша земља набављала је од неколико најбољих компанија из Кине и од „Роша“, а сви тестови су сертификовани. Нагласила је и да држава на цени тестирања на лични захтев, од 6.000 динара, не зарађује.

– Ако изузмемо Лесковац, Врање и југ Србије, где имамо неке проблеме, може се рећи да наша земља потпуно може да буде мирна у вези са пандемијом јер стање није забрињавајуће – нагласила је председница српске владе, а затим енергично демантовала незваничне тврдње да постоји већи број преминулих од броја који се саопштава нашој јавности.

– Ниједног тренутка нисмо крили ниједан податак. Влада и Кризни штаб добијају те податке директно из болница, и ко оптужује да постоји већи број преминулих, директно оптужује медицинске раднике. Такве оптужбе су неозбиљне и страшне и не доприносе нашој колективној борби против ковида 19. Сличне тврдње имали смо и током поплава пре шест година а показало се да су биле неистините – закључила је Брнабићева и захвалила медицинарима Клиничког центра Војводине на изузетној пожртвованости током пандемије.

Радови вредни 547 милиона динара
У оквиру Клиничког центра Војводине у току је реконструкција зграде површине 5.384 квадрата у којој су смештене клинике за нефрологију и клиничку имунологију, гастроентерологију и хепатологију, хематологију и клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма. Радови вредности 547,5 милиона динара биће окончани до краја године, а обезбедила их је Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и директорка КЦВ Војводине проф. др Едита Стокић истакли су да је од јуна 2016. до данас Покрајинска влада уложила 7,7 милијарди динара за ревитализацију покрајинског здравственог система.

Извор: Тањуг