Србија

ОГЛАСИО СЕ АМБАСАДОР ПОВОДОМ ЛЕТОВАЊА! Ево да ли ће нам бити потребни здравствени пасоши и шта ће бити са већ уплаћеним аранжманима!

„Постепено поново отварамо економију наше земље и надамо се да ћемо бити спремни за сезону летњих одмора. Дочекивали смо туристе више од 50 година и желимо да наставимо, показујући исто гостопримство по коме смо врло добро познати. Биће нам више него драго да и ове године дочекамо наше српске пријатеље.“

Ово, за „Новости“, каже Јоргос Дијакофотакис, амбасадор Грчке у Београду, у моменту када је велики број грађана Србије, који је навикао да летњи одмор проведе у овој земљи, у дилеми шта да ради предстојећег лета због пандемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што многе занима који традиционално летују у овој медитеранској земљи су такозвани „здравствени пасоши“ као и како до њих доћи ако баш пожелите да и ове године проведете годишњи одмор баш у Грчкој.

На столу је много опција. Рат против пандемије још није готов. Остајемо будни и опрезни и наставићемо да следимо савете нашег одличног тима епидемиолога. Сигуран сам да ћемо успети да успоставимо равнотежу између чувања људи и отварања граница наше земље. Могуће је да ће бити неких медицинских захтева за странце, али не нужно и то што називате „здравственим пасошима“. Грчка влада ће благовремено доставити неопходне информације – рекао је он.

Дијакоготакис наводи да ће ово бити свакако специфично лето у смислу мера којих ћемо морати да се придржавамо током путовања.

– Ово ће бити другачије лето, са социјалним дистанцирањем и одређеним протоколима и правилима путовања. Ови нови протоколи, за које се надамо да ће бити усвојени на европском нивоу, регулисаће туризам. Надамо се да ће бити одговора ЕУ о томе како да се носимо са пандемијом мудро по туризам. Грчка влада са својим партнерима ради на томе.

Шта са летовањима уплаћеним за јун

За све оне који су уплатили летовање за јун, а нису у могућности да оду на одмор, амбасадор Грчке има оптимистичан одговор.

– Надамо се да је најгоре иза нас. Претпостављајући да здравствена ситуација иде онако како је планирано, Грчка се припрема да угости стране туристе од јула па надаље. Што се тиче оних који су резервисали смештај за јун, уверавам вас да нико неће изгубити свој новац. Успоставили смо систем ваучера који им омогућава да сигурно дођу у Грчку не ризикујући свој новац. Подсетио бих да када је агенција „Томас Кук“ прошле године банкротирала, да су њихови клијенти у Грчкој третирани с највећим поштовањем – каже амбасадор.

Оно што је привукло пажњу свима у јеку пандемије корона вируса јесте свакако „мали“ број оболелих у односу на број становника у Хелади. Наиме, у Грчкој је 2.678 заражених вирусом, а забележено је 148 смртних случајева. На питање које су то мере успеле да их сачувају од ковида-19, Дијакофотакис одговара да је кључ био у строгим мерама заштите.

Захваљујући раним и строгим мерама заштите, успешно смо успорили ширење вируса. Кључ нашег успеха може се сумирати на следећи начин: брзо упозорење владе и брзо деловање, спремност и отпорност државног апарата, благовремено усвајање строгих мера социјалног дистанцирања и затварања у куће, као и самодисциплина и одлучност грчког народа који је свесрдно пратио мере владе.

„Савладаћемо кризу“

Као и свуда, после првобитног питања здравља током пандемије, одмах потом се намеће и питање економије и како после короне.

– Грчка економија ће патити, али смо сигурни да ћемо успети да преокренемо последице кризе из најмање два разлога – јер ће се потребне одлуке доносити на европском нивоу, укључујући пакет мера за подршку европским економијама, и зато што је Грчка туристичка дестинација током целе године и не зависи само од летњих одмора. Генерално посматрано, проблем је како економију у целини вратити на прави пут. Напори грчке владе посвећени су овом исходу.

 

Извор: Blic.rs