Свет

ОН БИ ЗБОГ КОРОНЕ УВЕО ЧИПОВАЊЕ: Нетанијаху предложио нешто још горе, нападају га са свих страна (ВИДЕО)

Б. Нетанјаху (Фото: Јутјуб)

Сајбер стручњаци напали су премијера Бењамина Нетанијахуа због његовог предлога да „микрочипују“ децу која се враћају у школе и вртиће док се укида затварач коронавируса, известио је у петак Инет.

Говорећи на конференцији за новинаре у понедељак, Нетањаху је предложио да Министарство здравља користи нову технологију како би се Израелу помогло да се прилагоди својој новој рутини, јер држава укида затварање због коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је технологија која се раније није користила и која је дозвољена према законима које ћемо донети“, објаснио је.

„Разговарао сам са нашим шефовима технологије како бих пронашао мере у којима је Израел добар, као што су сензори. На пример, свака особа, свако дете – пре свега желим то за децу – имаће сензор који ће активирати аларм када стојите преблизу, попут оних у аутомобилима “, рекао је премијер.

„То ће бити тешко применити на више од милион школараца који се врате у своје образовне установе, како би се осигурало да један ученик седи на удаљености од два метра од другог. Израђен је и опасан „, рекао је стручњак за кибернетичку отпорност Еинат Мерон.

„Теоретски, разумем идеју која стоји иза тога“, рекла је. „Али иако такви микрочипи који су осетљиви на даљину постоје у возилима, код људи је другачији.“ Према Мерону, „звук звиждука који ми говори да сам се обратио неком није довољан. Ко каже да ће се то било шта променити? У сваком случају би ми пришла. “

Додала је да је „тренутно питање спровођења закона и овде се све мења“. Мерон је рекла да „деца са микрочиповима неће проћи ниједан тест – ни практично ни легално“. Као и Меронова идеја да информисање грађана о њиховој удаљености неће утицати на њихове поступке, многи се боје да ће држава искористити информације доступне путем сензора.

„Ако се информације о локацији деце пренесу на Интернет, педофил који има нешто сајбер знања може да провали у систем и вреба ван школа, надгледати их и дистрибуирати информације на другим платформама“, рекао је Мерон. „Може ли држава преузети одговорност за то?“

Канцеларија премијера реаговао је на извештај рекавши да Нетањахуов предлог „не треба да се спроводи путем база података, већ једноставном технологијом која информише грађане о њиховој удаљености“. То је добровољна опција која је осмишљена да помогне деци да задржи даљину, попут Мобилеие у возилима. “

Канцеларија је додала да је предлог премијера „идеја која би могла да помогне у одржавању друштвене дистанце и да неће бити нарушавања приватности“.

Веб страница Валла известила је у среду да кретање свих возила у Израелу прати полиција и да се подаци чувају у нерегулираној бази Еагле Еие. Извор који је цитирао медијски сајт рекао је да би информације „могле да се чувају годинама“.

Удружење за грађанска права у Израелу (АЦРИ) затражило је, у складу са Законом о слободи информација, да полиција обелодани опсег операција „Орао ока“, као и колико дуго се информације о кретању грађана чувају у систему.

Израелска полиција одговорила је на захтев АЦРИ-а рекавши да активност система није интерно стандардизована, упркос вишегодишњим операцијама. „У сваком случају, када буде окончан, поступак неће бити објављен“, додала је полиција.

Крајем марта Иедиот Ахаронот известио је да тајна база података Шин Бет (Израелска безбедносна агенција) чува податке о свим израелским грађанима и већини Палестинаца са Западне обале. Подаци које прати безбедносна агенција обухватали су кретање, телефонске позиве и текстуалне поруке.

Извор: Курир.рс/Логично