Србија

ОПЕТ НАМ ПРЕТИ УВОЂЕЊЕ МЕРА: Ово ће бити ЗНАК ЗА УЗБУНУ, а ево када ће бити донета одлука!

Све гласније и све чешће су приче о томе да би у Србији могле да буду враћене неке рестриктивне епидемиолошке мере

Иако је вандредно стање укинуто, корона је и даље ту, а многи грађани се понашају као да је епидемија иза нас. Ипак, све ће бити јасније од понедељка када нарочито треба обратити пажњу на проценат новозаражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци истичу да је сада, можда и више него раније, важно да примењујемо све препоручене мере заштите. Такође додају да ће, уколико буде било потребе, доћи и до враћања или чак увођења неких нових рестриктивних мера. А све зависи од броја новозаражених.

Премда је последњих дана забележен пад броја новооболелих од корона вируса, те су се можда многи и опустили, јуче је ипак дошло до благог скока, и то највише на југу земље.

Разлога за општање још увек нема, а све ће бити много јасније од понедељка. Наиме, тада ће бити јасно да ли је попуштање мера за Ђруђевдан, када су контакти били израженији, утицало на ширење вируса и и у којој мери. Осим тога, прошле недеље имали смо и протесте испред Скупштине Србије, за које стручњаци такође кажу да може да допринесе погоршању бројки.

Иако вирус корона полако јењава у нашој земљи, спорадична жаришта у мањим срединама и даље се пољављују. И док је Лесковац тренутно највеће жариште у Србији, нове случајеве вируса такође бележе Власотинце и Тутин.

– Ако би се тај процента новозаражених подигло на преко два одсто, или и три одсто, онда би то постало нужно. Ми не смемо дозволити да поново крене пораст – истиче Предраг Кон.

У том случају, једна од првих мера о којој се размишља, јесте обавезно ношење маски, а за њено кршење, грађани би морали да издвоје и до 20.000 динара. Како је епидемиолог др Зоран Радовановић објаснио, „свима онима који немају маску комунална полиција ће писати казне и за њих ће бити надлежан судија за прекршаје“.

Маске би, уколико се ова мера уведе, морале да се носе и у кафићима, тржним центрима, поштама, банкама, продавницама, градском превозу, као и на великим скуповима који се организују напољу. Према речима стручњака уопште није нереална могућност доношење ове мере.

– Велике су шансе да се ова мера усвоји, јер су се грађани много опустили након укидања ванредног стања и доста њих не поштује мере. Људи се окупљају, не поштују дистанцу, не носе заштитну опрему. А то нас све води ка већем броју оболелих и ризику да се деловање вируса појача – додао је др Радовановић.

– Оно што мене забрињава је оно што не може у потпуности да се контролише. Ослонили смо се на дистанцу, нисмо увели обавезне маске јер нема научног основа за то у спољном простору. Можда је, ипак, неопходно да имамо обавезно ношење маске у затвореном простору – рекао је гостујући на ТВ Прва др Предраг Кон.

Чак је увек оптимистчни проф. др Бранимир Несторовић, пулмолог из Универзитетске дечје болнице Тиршова рекао како су се „сви много опустили и не поштују мере заштите иако су пре само недељу дана били престрављени“.

Извор: Курир.рс

Ознаке