Здравље

ОТКРИЋЕ КОЈЕ МЕЊА СВЕ: САД имају тест који открива особу са корона вирус пре него што постане заразна

Како кажу кординатори пројекта, они се надају да ће тестови који се базирају на узорцима крви моћи да открију присуство коронавируса у човеку тек 24 сата пошто је особа заражена

Научници који раде за Војску Сједињених Америчких Држава развили су нови тест за корона вирус који може потенцијално да открије носиоце заразе пре него што ти људи постану инфективни и рашире ову смртоносну болест.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како кажу кординатори пројекта, они се надају да ће тестови који се базирају на узорцима крви моћи да открију присуство коронавируса у човеку тек 24 сата пошто је особа заражена, односно пре него што пацијент почне да манифестује симптоме.

Такође, треба напоменути да тек после неколико дана инфицирана особа може да шири корона вирус. Истраживачи истичу и да је то чак четири дана пре него што тренутни тестови могу да детектују заразу.

Овај тест је развијен под окриљем агенције Министарства одбране САД за развој војних технологија (ДАРПА) и настао је у склопу прављења раних дијагноза у случају хемијског рата или епидемије вируса и бактерија.

Пројекат је намерно убрзан због пандемије корона вируса, а у наредних недељу дана би требало да се нађе пред комисијом за одобравање лекова (ФДА)

– Овај концепт испуњава дијагностички “процеп“ широм света – казао је шеф ДАРПА-е др Бред Рингејсен и додао да уколико ФДА одобри овај пројекат, то ће бити фактор који ће променити све.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com