Свет

ОВА ДРЖАВА ЈЕ САДА НАЈСИГУРНИЈЕ МЕСТО НА СВЕТУ: Ево како су успели да победе корону

Када је у питању коронавирус, Јужна Аустралија би сада требало да се сматра једним од најсигурнијих места на свету.

То је била порука једног од водећих државних службеника за јавно здравље ове недеље, јер је већи део Аустралије почео спор процес ублажавања мера. Данас је цела земља пријавила само 16 нових случајева заразе што је било готово незамисливо пре месец дана. То је нагли пад ако се упореди бројка од 460 заражених у једном дану 28. марта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аустралијски премијер Скот Морисон рекао је данас да ће се Национални кабинет састати 8. маја како би размотрио ублажавање мера карантина.

„Морамо поново да покренемо своју економију, морамо поново да покренемо своје друштво“, рекао је премијер Морисон.

Квинсленд није пријавио нове случајеве од понедељка, а у Јужној Аустралији нових заражених нема више од седам дана.

„Нема више случајева у Јужној Аустралији. Ово је за нас путоказ“, рекла је главна службеница за јавно здравље Јужне Аустралије Никола Спуријер.

Јужна Аустралија броји 1,6 милиона људи и дом је најнасељенијег града Аделејда. До сада је известила о 438 потврђених случајева коронавируса, за сада је активних случајева 14, а од укупног броја преминуло је само четворо људи.

„Мислим да су многи људи изненађени колико смо добро прошли. Заиста, кад погледате све државе и територије, ово је најсигурније место на свету, осим можда Новог Зеланда“, рекла је.

Суседна земља Нови Зеланд недавно је постигла амбициозни циљ победу против коронавируса.

У Аустралији су укупно потврђена 6.767 случаја, од којих је 93 људи умрло, а 5.745 се опоравило.

„Наставићемо и даље са сузбијањем пандемије коронавируса. До сада смо добро одрадили посао, успели смо да поравнамо кривуљу нових случајева инфекције. Сигурност је била наш фокус и сада је Аустралија у врло сличном положају као и Нови Зеланд“, рекао је портпарол аустралијског Министарства здравља.

Неке аустралијске државе већ су започеле поступак ублажавања рестриктивних мера и правила социјалне дистанце. Западна Аустралија и Јужна Аустралија попустиле су ограничења за јавна окупљања.

У Западној Аустралији национални су паркови поново отворени, а готово 60 посто ученика јавних школа вратило се у клупе.

На удаљеној северној територији, где већ три недеље нису забележени нови случајеви, становници ће од петка моћи да користе јавне базене, водене паркове, иду у риболов с пријатељима и играју голф. Држава је такође поставила планове за поновно покретање економије, омогућујући ресторанима, пабовима и теретанама да се поново отворе 15. маја, а преостала ограничења укинуће се 5. јуна.

Успех Аустралије у заустављању епидемије почео је раним мерама забране уласка из подручја високог ризика.

Првог фебруара Аустралија се придружила Сједињеним Државама затварајући своје границе свим страним посетиоцима који су били у Кини, где је епидемија први пут пријављена у децембру прошле године.

Како ширење вируса разбуктало и ван Кине, Аустралија је почетком марта забранила улазак из Ирана, Јужне Кореје и Италије, пре него што је 19. марта у потпуности затворила своје границе за све недржављане.

Али земља је такође имала своје погрешне кораке. Допустила је искрцавање путника с брода „Руби Принцес“ у Сиднеју. Преко 600 случајева заразе коронавируса и 15 смртних случајева у Аустралији повезано је с овим бродом.

Због све већег раста оболелих Морисон је 22. марта најавио да ће сви кафићи, клубови, биоскопе, дворане и религијске установе бити затворени на неодређено време. Само супермаркети, продавнице одеће, апотеке и салони лепоте остали су отворени.

Држава Викторија затворила је школе, а неке државе, попут Западне Аустралије и Јужне Аустралије, затвориле су своје границе, захтевајући од свакога ко је ушао да проведе две недеље карантина.

Крајем марта власти су наметнуле још ригорозније мере друштвеног дистанцирања, ограничавајући јавна окупљање на две особе. Људима се саветовало да остану код куће и излазе само ако је то „апсолутно неопходно“, попут куповине хране, вежбања и медицинске неге.

Све веће тестирање

Док су затварање предузећа, школа, ограничења путовања и правила друштвеног дистанцирања уобичајене мере које су усвојиле многе владе широм света, Аустралија је та ограничења ујединила и с великим бројем тестирања.

До данас је тестирано више од 570.000 људи широм Аустралије. Дана 25. марта, Аустралија је проширила критеријуме тестирања на све здравствене раднике, старатеље, затворенике и људе у другим идентификованим жариштима који имају температуру или акутне респираторне симптоме.

Прошле недеље критеријуми су додатно проширени на оне који показују чак и најслабије симптоме коронавируса. Осим тога Аустралија ће први пут почети да тестирају и асимптоматске случајеве.

Извор: Курир.рс/Клиx.ба