Свет

ОВАКО ЈЕ КИНА НАДИГРАЛА СВЕТ: Спремала јој се истрага, а онда је Пекинг једним потезом преокренуо сутуацију У СВОЈУ КОРИСТ

Кина је требало да се, надбројана од стране неколико десетина бесних нација, ове недеље на Скупштини Светске здравствене организације (СЗО) суочи са испитивањима због свог раног одговора на епидемију корона вируса. Уместо тога, успела је да надигра цео свет.

На онлајн састанку Скупштине у понедељак, земље су планирале да гласају о нацрту предлога, донетог на иницијативу Аустралије, да се започне независна истрага о пореклу и ширењу корона вируса. Како се очекује, та истрага би вероватно расветлила заташкавања од стране Кине у кључним првим данима епидемије, због чега је последично цео свет неспремно дочекао кризу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, тај план никада није стигао на дневени ред.

Уместо тога, Скупштини је представљен нацрт предлога Европске уније који је захтевао преглед „научених лекција“, са врло мало детаља.

Другим речима, нова верзија не захтева истрагу о пореклу вируса у Кини. Ни у једном тренутку се не спомиње Кина или Вухан, град у којем су забележени први случајеви.

Више од 110 држава чланица СЗО подржало је тај предлог у понедељак.

Како је постало јасно да ће првобитни план пропасти, Кина је одустала од ранијег категоричког одбијања и уместо тога пристала на истрагу. Резолуција ЕУ прихваћена је без приговора, подсећа „Бузнис инсајдер“.

Председник Кине Си Ђинпинг у понедељак је пред Скупштином одржао изненађујуће помирљив говор.

– Кина подржава идеју о свеобухватном преиспитивању глобалног одговора на ковид-19, након што вирус буде стављен под контролу, искуства сумирана и грешке исправљене – рекао је Си.“ рекао је Си.

Десетине нација још увек се бори са епидемијом, што значи да овај критеријум вероватно неће бити испуњен ускоро, посебно без вакцине на видику. Многе земље које су ублажиле мере, укључујући Немачку и Кину, морале су да их делимично врате када су се појавили нови случајеви.

Си је тако једном пажљиво склопљеном реченицом купио Кини драгоцено време да припреми терен у земљи за будућу истрагу. Влада ће се свакако побринути да спречи било какве резултате који би могли да имају негативне последице по земљу.

Такође, чак и да СЗО у теорији окупи савршен истраживачки тим, независан и без политичких утицаја, могу проћи године пре него што се свет избори са пандемијом, што даје Кини довољно времена да поправи своју ослабљену глобалну позицију.

Довољно је само видети никада гласнију јавну подршку Тајвану да се закључи да Кина на глобалној сцени не стоји најбоље. Међутим, свако одлагање истраге, која ће и сама трајати неколико година, могло би знатно да утиче на њен исход, јер ће Кина до тада, како се предвиђа, економски ојачати више од већине других земаља, што ће искористити за враћање изгубљене моћи.

Да ли је назависна истрага у Кини уопште могућа?

Како је рекао Си пред Скупштином, „истрага СЗО требало би да се заснива на науци и професионализму, а спроводи се на објективан и непристрасан начин“.

То што је изоставио да је реч о независној истрази никако није било случајно.

Спровођење независних истрага у Кини изузетно је тешко, посебно ако би резултати могли да нашкоде владајућој Комунистичкој партији. Ако се према ранијим независним истрагама у земљи које су неславно завршене може закључити каква ће бити она о корона вирусу, јасно је да ће остатак света тешко доказати кинеку одговорност.

Истрага која би дала валидне резултате захтевала би ниво приступа и транспарентности који је тренутно незамислив у Кини, а ту је и кључни моменат кинеског утицаја у СЗО, оцењује „Форин полиси“.

Додатне две милијаре долара које је Пекинг уплатио на рачун СЗО готво да су једнаке целокупном годишњем буџету организације за 2019. годину и значе да је Кина њен највећи финансијер.

Та улога је некада припадала Америци, али је председник Доналд Трамп раније обуставио финансирање СЗО због тога што је организација „превише наклоњена Кини“.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће, Џон Улиот назвао је убризгавање две милијарде долара знаком да „Пекинг жели да заустави све већи број земаља које захтевају одговорност због тога што кинеска влада није упозорила свет на опасност која долази“ . “

Такође, као чланица СЗО Кина би учествовала састављању истражног тима.

Извор: Блиц