Србија

ОВЕ ВАНРЕДНЕ МЕРЕ ОСТАЈУ НА СНАЗИ

Председник Александар Вучић најавио је синоћ да би ванредно стање у Србији требало да буде укинуто у среду, што значи да већ од четвртка, 7. маја, након што одлука буде била објављена у Службеном гласнику, неће више бити мера са којима грађани живе готово два месеца.

Велики број људи обрадовала је најава да ће се живот у нашој земљи, у наредном периоду, одвијати у нормалним околностима, оним од пре 15. марта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, то се ипак неће догодити, бар не у скорије време…

Многе који мисле да ће укидањем ванредног стања бити аутоматски укинуте и све рестрикције и забране, „разочарао“ је, убрзо затим, шеф Кризног штаба Владе Србије, епидемиолог др Предраг Кон изјавом да „са ванредног стања прелазимо на ванредне мере“.

Ванредне мере остају на снази

Објаснио је да „у Србији имамо и ванредно стање и проглашење епидемије од посебног значаја, што су две одвојене ствари, и не мора да значи да ће обе бити укинуте у исто време”.

– Ванредно стање биће укинуто у наредним данима, док ванредне мере остају у оквиру проглашене епидемије од посебног значаја- каже за „Блиц“ епидемиолог др Предраг Кон.

На снази ће, дакле, остати Наредба о проглашењу епидемије заразне болести Цовид-19, уведена 19. марта (четврта епидемија проглашена у Србији у последњих 50 година).

А које су то мере и шта подразумевају?

– До даљњег ће морати да се избегавају контакти, држање обавезне дистанце од два метра, забрана јавних окупљања, рада школа, биоскопа и позоришта – наводи Кон.

Избегавање контаката

С укидањем ванредног стање нестаће и полицијски час, односно, забрана кретања, али ће на снази остати мере које подразумевају такозвано физичко дистанцирање – избегавање контаката. Грађани ће морати да се држе прописане дистанце од два метра, а то ће се посебно одности на боравак у затвореном просторту. Такође, уредбе Владе о забрани окупљања одређеног броја људи наставиће да важе.

Грађани старији од 65 година моћи ће да се крећу, овога пута, кад год то буду хтели, али ће им и даље бити препоручено да више времена проводе у својим домовима.

Како је објаснила проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, струка и даље препоручује старијима да се пазе, мање крећу, држе дистанцу.

– Али неће бити забране, биће само стручна препорука, са тачно образложеним разлозима због чега је то тако – рекла је.

Рад угоститељских објеката (кафићи, ресторани) мораће да буде прилагођен мерама које се односе на избегавање контаката.

– Особље, као и гости, носиће маске и рукавице, а конобарима, који директно комуницирају или услужују госте, препоручено је коришење визира.

– Без маски ће гости моћи да бораве само док су за својим столом, а распоред столова неће смети да буде мањи од прописане дистанце од 2 метра.

– Ако објекти не буду могли да обезбеде овакав распоред, мораће између столова да поставе физичке баријере (од плексигласа или другог пуног материјала) који ће делити међупростор.

Кон наводи да ће ношење маски у саобраћају бити обавезно, а препорука је да се оне носе и у затвореном простору.

Возила јавног градског превоза биће редовно дезинфикована и проветравна, а у њих ће моћи да уђу само путници с маскама и рукавицама. Возачи ће такође имати маске и рукавице, а посебним пластичним баријерама или кабинама биће одвојени од путника. Већина возила већ има кабине, а тамо где их не буде било, биће постављени пластични застори. Осим тога, и на поду ће бити обележено где људи могу да стоје.

На свадбама, крштењима, рођенданима и у кафанама моћи ћемо поново да се веселимо са друштвом од 15. јуна, рекао је недавно члан Кризног штаба за борбу против корона вируса др Бранимир Несторовић. У прве две недеље од укидања полицијског часа максималан број гостију у затвореном простору требало би да буде 20. Након тога, повећаваће се на 50, па на 100, да би се на крају од 15. јуна.

Вртићи почињу са радом – без школа, биоскопа и позоришта до даљег

Отварање вртића најављено је за 11. мај, све предшколске установе мораће да испоштују ни мање ни више него 35 безбедносних услова. За почетак, у вртиће ће ићи само деца чија родитељи имају радну обавезу, односно не могу да раде од куће и они ће морати то и да докажу потврдама послодаваца. Формираће се мале групе, у којима неће бити више од пет, шест њих, а старије групе ће моћи да носе и маске.

Онлај настава школама у Србији приводи се крају, ученици се до краја школске године неће враћати у клупе, а за оне који су забележили јединице на полугодишту, као и за све који буду желели да поправе своје оцене бити обезбеђен долазак у школе, у мањим групама и под строго контролисаним околностима. Министар просвете Младен Шарчевић у интервјуу за „Блиц“ најављује да би мала матура и пријемни за факултете требало да се одрже у време када смо и иначе навикли.

Позоришта и биоскопи и након укидања ванредног стања остаће затворени, управо како би се обезбедило да у њима не долази до окупљања већег броја људи, а када ће доћи до њиховог отварања, зависиће од процене стучњака.

⁃ За сада је ситуација таква. Пратићемо све што се буде мењало и на време ћемо реаговати – закључује Кон.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

Извор: Блиц