loading...
Србија

ОВО ЦЕЛА СРБИЈА ЖЕЛИ ДА ЗНА! Ево како можете да се пријавите за 100 евра, ко има право на помоћ и када ће вам СТИЋИ ПАРЕ!

Фото: Pixabay.com

Током првих пет сати од почетка онлајн пријава за једнократну новчану помоћ од 100 евра, милион грађана Србије пријавило се преко сајта Управе за трезор. Од петка ће пријава бити могућа и путем телефона, преко кол центра чији ће бројеви бити објављени, а истог дана, 15. маја, по аутоматизму почиње исплата 100 евра пензионерима и грађанима који примају социјалну помоћ, односно категоријама које нису морале да се пријављују.

Како је јутрос најавио министар финансија Синиша Мали, исплата ће се затим вршити сукцесивно на сваких пет дана, а држава је за ову меру предвидела око 60 милијарди динара.

– На сваких пет дана ћемо исплаћивати оне који су се пријавили – рекао је Синиша Мали и напоменуо да нема потребе да се сви пријављују одједном, јер за све има довољно времена.

Пријаве за новчану помоћ од 100 евра трајаће до 5. јуна, а министар је раније најавио да би исплата требало да почне 1. јуна и да ће држава до 15. или 20. јуна потпуно завршити исплату свима који су изразили жељу да добију тих 100 евра.

Ко све има право на 100 евра

Право на једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра имају сви пунолетни држављани Републике Србије који на дан 24. априла 2020. године, када је ступила на снагу Уредба о формирању привременог регистра и начину уплате једнократне новчане помоћи свим пунолетним држављанима Републике Србије у циљу смањивања негативних ефеката проузрокованих пандемијом болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом.

Право на 100 евра имају и држављани који су рођени у Републици Србији, са пребивалиштем у Србији, а који су радили и примају пензију из иностранства. И они морају да се пријаве преко портала Управе за трезор или путем контакт центра.

Ово је мера подршке јер желимо да унесемо једну дозу оптимизма, да покажемо колико је Србија јака, да свако добије по око 12.000 динара. То је добро за повећање потрошње, ликвидности, али и начин на који, као држава желимо да подржимо све грађане да заједно прођемо кроз све ово – рекао је министар финансија Синиша Мали приликом представљања ове мере подршке грађанима.

Текући или наменски рачун

Пријављивање је врло једноставно и траје мање од минута, а грађани приликом пријаве остављају свој јединствени матични број (ЈМБГ), број личне карте и банку у којој имају отворен рачун, на који ће им бити уплаћено 100 евра.

Уколико држављанин нема текући рачун, потребно је да се при подношењу пријаве изјасни у којој банци жели да му се отвори једнократни наменски рачун – или да ту банку изабере са списка приликом онлајн пријаве, након чега ће рачун аутоматски бити отворен, без икаквих трошкова. Након подизања новца, наменски рачун ће бити угашен.

Средства са наменског рачуна се подижу у готовини, а уколико је држављанин новац примио на свој текући рачун, који је претходно већ био активан, њиме може да располаже као што то и иначе чини.

Аутоматске поруке у кол-центру

Министар финансија најавио је да ће у кол-центру, који почиње да ради од петка, постојати подршка људи, али да се они неће јављати на телефон, већ ће грађани приликом пријаве издиктирати своје име и податке и та порука ће бити снимљена. Опција 2 ће бити за разговор са оператером, ако желите да вам потврди да ли сте евидентирани, и опција 3 ако имате рекламацију.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Блиц.рс

loading...