Србија

ОВО ЈЕ ЦЕЛА СРБИЈА ЧЕКАЛА! Огласила се премијерка Брнабић: Открила када може да се прогласи крај епидемије у Србији

Како је рекла, епидемија у Србији и даље траје

„Данас имамо између 40 и 100 случајева дневно. Ситуација у болницама је таква да се болнице полако враћају нормалном режиму рада“, додала је премијерка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекла, прати се ситуација на целој територији Србије и да држава правовремено реагује.

„Важно је да имамо мере превенције и опреза, ношење маски у затвореном простору, дистанца и редовно прање руку“, објасила је Брнабићева.

Она је рекла да су препоруке послате послодавцима како би се радници заштитили.

„У локалним жариштима су углавном асимптоматски болесници“, каже премијерка.

Када је реч о граничним прелазима, грађанима није потребан никакав тест.

„Милсим да је одлука да се отворе границе правовремена“, додала је премијерка на питање о отварању свих граничних прелаза са Мађарском.

„Наши грађани могу потпуно слободно да уђу у своју земљу, није потребан никакав ПЦР тест. Они ће добити информације да се јаве Институту за јавно здравље да будуд тестирани. Наши грађани могу слободно да изађу из земље, али је важно да провере да ли им је тест потребан за земљу у коју путују“, нагласила је премијерка Србије.

Како је рекла, епидемија у Србији и даље траје.

„Потребно је 28 дана без нових случајева да би се прогласио крај епидемије“, рекла је Брнабићева.

Премијерка је казала да очекује да се ускоро сва породилишта врате на редован режим, иако су сва радила и током ванредног стања.

„Припремамо се као да ће бити другог таласа. Влада чини све да ми будемо спремни уколико дође до другог таласа. То значи да се обезбеђује довољна количина лекова, пре свега Хлоракина“, каже премијерка.

Она је рекла да су већ покренути погони у Србији за производињу заштитне опреме, маски, визира.

„Ми смо спремни, уколико дође до другог таласа, да га дочекамо много боље него друге земље, као што је то био случај и са овим таласом“, нагласила је премијерка.

Брнабићева је такође похвалила функционисање школе путем интернета и телевизије, као и упис деце у вртиће током ванредног стања.

Како је рекла, тестирање је бесплатно за све оне који имају симптоме, као и оне који су у великим колективима, посебно ако је неко заражен.

Премијерка је додала да ће се плаћати тестови на антитела, али да се још увек не зна цена.

Извор: Еспресо.рс/ТВ Прва