Православље

ОВО ЈЕ НАЈВЕЋИ ГРЕХ НА ПОСНОЈ СЛАВИ: Боље је не славити него радити ово!

То је својеврсно лицемерје, и није достојно хришћанина, Србина и православца

Један погубан и штетан обичај се полако из неупућености у неким нашим крајевима увлачи у наш народ. Наиме, када нека слава падне уз пост, или у среду или петак, на пример Никољдан, који је увек у Божићном посту, тај дан се обавезно пости, без обзира да ли породица из неких разлога не пости тај пост.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спремати мрсну храну за славу је велики и погубни грех ако је пост. Боље је не славити, него правити јавну саблазан и наводити на грех друге (госте) да мрсе на велики празник у време када црква наређује пост. Кад слава падне у среду или петак, а није пост, гозба и мрсни славски ручак може се одложити за наредни дан.

Погрешно је, како то неки чине, на дан славе када је пост, „приказати“ на трпези мало рибе и посне хране, а после постављати и служити мрсну храну. То је својеврсно лицемерје, и није достојно хришћанина, Србина и православца, погово када се зна да се може чак лепше и јефтиније припремити ручак од рибе и посне хране. Постоји чак и кувар са рецептима за припремање посних јела, кога би требало да користе домаћице које припремају посну славу.

 

 

Извор: спц-алтена.де