loading...
Свет

ОВО ЈЕ УЦЕНА! Американци прете санкцијама: Одлучите чије ПВО системе купује – руске или америчке

Индија треба да одлучи чије ће системе противваздухопловне одбране да купи – руске или америчке, пошто неће моћи да комбиновано користи оба система

Индија треба да одлучи чије ће системе противваздухопловне одбране да купи – руске или америчке, пошто неће моћи да комбиновано користи оба система, изјавила је вршилац дужности помоћника државног секретара за питања јужне и централне Азије Сједињених Америчких Држава Елис Велс.

На питање да ли САД против Индије могу да покрену санкције, она је одговорила да релевантни амерички закон „О супротстављању америчким непријатељима путем санкција” (КААТСА) „представља спољнополитички приоритет за Конгрес”. Амерички законодавци, по њеним речима, „озбиљно су забринути” што ће Русија профитирати од војних испорука.

Велс је истакла да питање санкција „није укинуто”, али је предложила да се „главна пажња усмери на то, што САД „користе системе највишег технолошког степена”.

Она сматра да Индија „неће успети да споји и комбинује системе”, већ ће морати да „направи стратешки избор технологија и платформе”. Велс је изјавила да САД „нуде најбољу технологију и платформе”.

Подсетимо, прва испорука ПВО система С-400 „Трјумф” биће испоручена Индији до краја 2021. године у складу с планом. Ради се о пет пукова најновијих руских ПВО система, које је Индија купила по цени од 5,43 милијарде долара.

У септембру 2019. године, амерички ПВО системи нису могли да заштите нафтне објекте Саудијске Арабије од напада дронова.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...