Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Прописане строге мере, а сва деца ће морати да се придржавају правила! Родитељи, обратите пажњу!

Вртићи у Србији од јутрос су почели са радом, а у Београду је отворено 308 објеката.

Заменик градоначелника Горан Весић, који је јутрос посетио вртић „Света Петка“ на општини Савски венац, каже да је отварање вртића потврда да се живот нормализује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да су сви вртићи у Београду дезинфиковани, а дворишта третирана на крпеље.

„За сада је препорука да у вртиће иду деца чији родитељи раде, али град неће вратити ниједно дете из вртића“, рекао је Весић.

Испред свих вртића постављене су дезобаријере, родитељима и малишанима мери се температура на улазу.

Весић каже да се у вртиће враћа 5.890 запослених и додаје да се није вратило 225 радника, 61 медицинска сестра и 120 спремачица које су помагале у Ковид болницама.

У вртиће у Београду планирано је да се врати од 20.000 до 25.000 деце, а према Весићевим речима са радом почињу и државни и приватни вртићи.

Градски секретар Славко Гак каже да је град урадио све да деца буду безбедна и да су све препоруке струке поштоване.

Он је додао да већину прописаних мера, око 80 одсто вртићи већ спроводе у својим свакодневним активностима.

„За долазак деце у вртић потребна је потврда педијатра, али то није ништа ново, јер је и раније било када дете не долази 5 дана, да је неопхподна потврда педијатра“, рекао је Гак.

Он је додао да ће предшколске установе бити флексибилне и по питању потврде за родитеље, да је неопходно да раде из седишта фирме.

Гак је навео да је Град обезбедио сву неопходну опрему за запослене да је набављено 100.000 маски и 100.000 рукавица, 17.000 перивих маски, сва неопходна средства за дезинфекцију.

Директорка предшколске установе Савски венац Гордана Петровић, која је јутрос дочекала малишане у објекту „Света Петка“, каже да ће данас у том објекту бити око 35 деце од 280 колико је иначе уписано.

Она је навела да је свих 11 објеката у оквиру предшколске уставнове „Савски венац“ оид јутрос отворено.

„Направили смо оперативни план како радити у мањим групама, како деци олакшати боравак. Надамо се да ће деца полако почети да се враћају“, рекла је Петровић.

 

Извор: Ало.рс