Свет Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Земље ЕУ почињу да отварају своје границе: Ево где ће грађани Србије моћи да отпутују!

Са попуштањем мера уведених због пандемије корона вируса, земље ЕУ почињу да отварају своје границе, па се многи питају где ће моћи да иду за одмор, а отварање граница са Србијом за сада су најавиле само Грчка и Бугарска.

Грчке границе ће се поново отворити 15. јуна, али само за грађане који долазе из Немачке, Израела, Кипра, Балкана и балтичких земаља. Туристима ће бити дозвољено да уђу у Грчку без негативног теста на ковид-19 или обавезног карантина када се међународни летови поново покрену 1. јула, преноси Јуроњуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бугарска је најавила отварање границе са Србијом и Грчком од 1. јуна.

Хрватска је поново отворила своју границу са Словенијом средином маја, а 29. маја би требало да учини то исто са Аустријом, Чешком, Мађарском и Словачком.

Мађарска је отворила границе с Румунијом, а од среде их отвара са Словачком и Чешком, али с ограничењима.

Италија планира да поново отвори своје границе 3. јуна за грађане ЕУ, Велике Британије, шенгенског простора, Андоре и Монака.

Шпанија ће поново отворити границе за туристе 1. јула.

Француске границе остају затворене најмање до 15. јуна, осим за грађане ЕУ који имају пребивалиште у Француској, сезонске раднике и грађане ЕУ који раде у Француској.

У Немачкој провере на граници с Аустријом, Швајцарском, Француском и Данском и за путнике који долазе авионом из Италије и Шпаније остају на снази до 15. јуна.

Границе Велике Британије су тренутно отворене. Од 8. јуна посетиоци из иностранства биће у карантину у трајању од 14 дана.

Аустрија планира да у потпуности отвори своју границу са Немачком 15. јуна.

Чешка је 26. маја отворила границе са Немачком и Аустријом, а од 27. маја са Словачком и Мађарском, али с ограничењима.

Холандске границе су отворене за оне који путују унутар шенгенског простора, али се саветује избегавање свих путовања која нису неопходна.

Белгијске границе остају затворене.