Регион Свет

ОВО СЕ НИКОМЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ! Ако идете на море морате знати ове мере! Нова правила изазваће рат туриста!

Кад туристи иду на одмор у Шпанију, Грчку и Турску и у нормално време се “утркују” да уграбе најбоље место под сунцем поред хотелског базена или на плажи. Многи се буде већ у зору да нађу позицију која је најближе води, хладовини или бару, и обележе је пешкиром како их не би захватио “стампедо” кад гости након доручка пожуре на плажу.

Због таквих ствари су неки хотели почели да ланцима везују лежаљке током ноћи. Ипак, и даље међу туристима влада помама, а понекад дође и до сукоба око лежаљке или места поред базена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, са пандемијом корона вируса ситуација је сада додатно отежана, јер су у одмаралиштима Међународног туристичког удружења (ТУИ) на снази нова правила друштвеног дистанцирања и хигијене која ће значајно смањити шансе да се осигура жељено место на плажи, пише “Мирор”.

Туристи би се стога могли да се нађу у “рату” за лежаљке какав до сада нису видели кад европска одмаралишта крену да се отварају у сезони.

У хотелима одмаралишта ТУИ особље ће поставити лежаљке на означена места која ће се додељивати по принципу ко дође први. Гостима неће бити дозвољено да их померају и мораће се сунчати на месту на којем је лежаљка постављена.

Због правила друштвеног дистанцирања која налажу држање размака међу људима од 1,5-2 метра, најужи простор око базена ће бити ограничен. Особље ће уместо тога искористити друге делове око хотела за постављање лежаљки.

По одласку госта, лежаљке ће се чистити за следећег.

– Одређујемо специфичне позиције за лежаљке како би обезбедили потребну дистанцу и дезинфекцију пре него што их заузме нови гост. Лежаљке поставља особље, а гостима није дозвољено да их премештају у друга подручја. Наше особље је добро обучено и информисаће госте о новим процедурама – изјавио је портпарол ТУИ за “Мирор”.

– У многим хотелима гости ће такође имати прилику да унапред резервишу простране лежаљке са балдахином, али ово је већ уведено раније као додатна услуга (која се наплаћује) и није део тренутних мера – додао је он.

Портпарол ТУИ је истакао да ће се за постављање лежаљки користити неколико подручја одмаралишта – базен, башта и плажа – како би обезбедили широк спектар опција.

Шпанија је већ испланирала како ће поделити плаже на пет различитих зона, док се земља припрема да дочека туристе након укидања рестрикција на путовање уведених због пандемије корона вируса.

Многе плаже широм Шпаније направиле су ограђене просторе за сунчање за туристе из једног региона и отишле још даље те представиле означене зоне за различите старосне групе и породице.

“Мирор” наводи да би се број посетиоца на чувеним плажама Шпаније могао смањити чак за 90 одсто. Локалне власти су поделиле предлоге са плаже Силган на северозападу земље на “Фејсбуку”. Плажа је подељена на пет секција раздвојених конопцима, од којих свака има 780 зона са по девет метара квадратних. Сваки простор има међусобни размак од 1,5 метара како би се обезбедило дистанцирање.

Гости ће морати да бораве у свом простору док су на плажи, а ако пожеле да оду у шетњу или се баве спортом, мораће се преместити на другу обележену зону. Такође, ако треба да оду у тоалет или сличне објекте, мораће да се крећу ограђеном стазом.

Током уласка у море, туристи ће морати да се крећу посебним пролазом широким шест метара.

Резервисање места по нахођењу је забрањено, па нема потребе да туристи устају рано како би се “изборили” за њега.

Каталонски туристички град Љорет де Мар на Коста Брави отишао је корак даље и поделио своје плаже на три различита старосна сегмента. Једна секција ће бити за старије особе, друга за породице са децом, а трећа за одрасле без деце, попут парова и пријатеља. Сектор за старије намењен је и паровима и појединцима и имаће двосмерне стазе ради лакшег приступа и помоћ у коришћењу услуга на захтев.

Најпопуларније две плаже, Љорет и Феналс, биће подељене на секторе и имаће ограничен капацитет и контролисане уласке. Свака ће имати своју услугу, укључујући спасиоце, наводи “Мирор”.

– Према упутствима Светске здравствене организације, циљ плана је да Љорет де Мар постане најбезбеднија могућа дестинација, потпуно спремна да прими посетиоце током туристичке сезоне овог лета – истакао је градоначелник Хауме Дулсат.

 

Извор: Еспресо.рс/Блиц