Србија

ОВО СЕ СРБИМА НЕЋЕ СВИДЕТИ! Европа упозорила Србију: Ево шта морате ударити у вези Косова

Портпарол комесара ЕУ за спољне послове Петер Стано изјавио је да коначни споразум Београда и Приштине мора да буде у складу са међународним правом и прихватљив за државе чланице Европске уније и земље региона Западног Балкана.

Портпарол комесара ЕУ за спољне послове Петер Стано наводи да споразум, мора да буде прихватљив за регион и за државе чланице ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Такав споразум мора да буде у складу са законима и вредностима Европске уније и поштујући међународно право. Да би био трајан споразум, мора да буде прихватљив за регион и за државе чланице ЕУ. Ово је порука коју је странама послао Мирослав Лајчак, који је именован и поступа у име високог представника ЕУ Јосепа Бореља“, рекао је Стано приштинском порталу Експрес.

Објаснио је да је „чисто злонамерно и некоректно погрешно тумачење“, да Борељ и Лајчак имају различите ставове по питању коначног споразума за Косово.

„Што се тиче размене територија, коментари високог представника Јосепа Бореља и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака су доследни и у складу са нашим дугорочним ставом. Другим речима, то је чисто злонамерно и некоректно тумачење“. рекао је Стано.

Додао је да је Борељ увек говорио да „Косово и Србија морају да надју решење за све проблеме, да је то приоритет ЕУ и требало би да буде и за њих“.

„Косово и Србија морају да постигну свеобухватни договор о нормализацији односа. То ће показати да су коначно решили проблеме прошлости и да су спремни да иду даље на свом европском путу“, рекао је Борељов портпарол.

Када је у питању спремност Русије да се укључи у дијалог, Стано је навео да за тако нешто треба да постоји заједничка сагласност свих страна које су укључене у преговарачки процес.

Извор: РТС, ЕКСПРЕС