Србија

ОВО СУ НОВА ПРАВИЛА У САОБРАЋАЈУ КОЈА МОРАТЕ ЗНАТИ! Путници ће имати картице са личним подацима!

У авио-саобраћају планира се увођење електронских здравствених упитника са циљем провере евентуалних симптома на коронавирус, као и општег стања путника. Обавезно ће бити ношење заштитних маски, а увешће се зоне провере температуре и препоруке за одржавање личне хигијене.

Ово за Курир ексклузивно открива проф. др Оља Чокорило, председница УО Директората цивилног ваздухопловства Србије, која је била представник наше земље на првом ванредном састанку Европске агенције за безбедност саобраћаја (ЕАСА), који је одржан јуче на тему успостављања нормалних операција у авио-саобраћају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Чокорило објашњава да ће се очекивани протоколи за путнике односити на период пре, за време и након обављања летова под окриљем безбедносних и здравствених процедура.

Проблем заштита података

– Одређене мере ће се користити не само током лета у путничкој кабини већ и на самом аеродромском терминалу, на одласцима и доласцима. Тренутно, критично питање у вези са отпочињањем превоза путника представља концепт увођења тзв. картица за лоцирање путника, које би путници попуњавали пре слетања, по могућству у електронској форми, а садржале би име и презиме путника, телефон или мејл и број седишта у авиону. Идеја је за сад спорна јер није решено питање заштите података, али је корисна јер би се на овај начин омогућило здравственим институцијама да, у сарадњи са авио-компанијама, једноставно лоцирају путника уколико се посумња да је заражен или је био у контакту са зараженима – објашњава др Чокорило.

Саобраћај најпре у границама ЕУ

Према њеним речима, очекује се да укидање рестрикција почне у оквиру ЕУ већ крајем маја, опоравком најпре линија у оквиру саме Уније, а затим и у међународном саобраћају у оквиру одређених дестинација. Према подацима Међународног удружења авио-превозника, први комерцијални летови се очекују крајем маја и почетком јуна.

Извор: Курир / Ј. Пронић