Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Министар Дачић открио: Ево када ће Србија отворити границе!

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је на састанку четворке – Србије, Грчке, Бугарске и Румуније, изнета идеја да се четири земље договоре о систему отворених граница, односно да није потребан карантин од 14 дана, а вероватно ни ПЦР тест, и да ће то ступити на снагу од 1. или 15 јуна.

„Од 1. јуна вероватно за неке категорије, а од 15. јуна вероватно за све“, рекао је Дачић и истакао да се то односи на Бугарску и Грчку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, Румунија неће бити у том „првом пакету“, јер та земља има своје унутрашње проблеме и политичке кризе.

„Почиње туристичка сезона, нормално је да ће све те земље размишљати и брзо радити на отварању својих граница за туристе“, рекао је Дачић .

Дачић је подсетио да ће Србија отворити границе са Црном Гором, Северном Македонијом, БиХ и Албанијом од 1. јуна, али да се чека потврда тих земаља да ли ће и њихове границе бити отворене за држављане Србије.

„Њихови грађани ће моћи да улазе у Србију, али те земље морају нама да одговоре да ли наши грађани могу тамо да иду. Нису нам још одговорили“, рекао је Дачић.

Када је реч о грађанима Србије, који треба да иду у друге земље, то зависи од конкретних мера у земљи у коју одлазе, навео је Дачић. Министар је подсетио да је у целом свету покренут поступак релаксације мера, али да то неће свуда ићи истом брзином и на исти начин.

„У ЕУ постоји начелни став да је до 15. јуна забрањен улазак у ЕУ, осим у неким изузетним случајевима. Тако да ће вецина земаља кренути у релаксацију путовања, када говоримо о простору ван ЕУ, тек после 15. јуна“, рекао је Дачић.

Извор: Курир.рс/Тањуг