Србија

ОВО СВИ ГРАЂАНИ ТРЕБА ДА ЗНАЈУ! Нема више казни на шоферкама: Ево где ће се све бележити!

Новом одлуком, инкасанти „Паркинг сервиса“ немају обавезу да прекршајне налоге остављају на возилима. На сајту предузећа ће се проверавати за пријаву, или ће обавештење стићи поштом

ДА ли су добили казну за непрописно паркирање, односно имају ли издат налог за плаћање електронске дневне паркинг карте, суграђани ће убудуће морати да проверавају сами преко сајта ЈП „Паркинг сервис“. Казне више неће бити остављане на ветробранском стаклу, већ ће само „честитка“ стићи на врата прекршиоца. Ово је усвојено у петак на седници Скупштине, изменама Одлуке о јавним паркиралиштима. Њоме су предвиђене још неке новине, попут могућности да и комунална милиција може да контролише наплату паркирања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Главна и најважнија новина усвојена изменама Одлуке је то што је сада обавеза корисника паркиралишта да се информише о издатом електронском налогу за плаћање електронске дневне карте, преко сајта ЈП „Паркинг сервиса“. Или ће једноставно казна стићи на кућну адресу.

Убудуће, корисници ће одмах морати да плате карту за паркирање, чим стану на паркинг место. Ни почетних пет минута неће се опраштати, већ ће казна одмах стизати. Плаћање ће бити могуће преко СМС поруке и преко апликације, као и куповином електронске паркинг карте на продајним местима.

– Контролу паркирања убудуће ће обављати контролори електронским путем на основу података о регистрацији, а те податке могу да добију и од комуналне милиције. Комунални милиционери убудуће ће пружати помоћ запосленима у „Паркинг сервису“ при контроли паркирања, исправности коришћења јавних паркиралишта, као у наплати услуга – појаснио је Душан Рафаиловић, секретар за саобраћај.

Овом одлуком дефинише се сарадња „Паркинг сервиса“ и комуналне милиције у погледу међусобног обавештавања, размене информација, заједничког коришћења уређаја и опреме. Ово се највише односи на возила са специјалном надоградњом, која имају електронски систем за очитавање таблица путем мобилног видео-надзора. Вожњом овим аутомобилима, комунална милиција ће кажњавати оне који заузимају жуту траку, или су непрописно паркирани, или оне који нису платили паркинг.

ПЛАЋА ВЛАСНИК ИЗ САОБРАЋАЈНЕ

НОВОМ одлуком, корисником паркиралишта сада се сматра возач или последњи регистровани власник возила, који је евидентиран код надлежног органа РС према таблицама, на дан када је паркирање обављено, а возач није идентификован. То значи да ће казне стизати онима који су продали возило, али нису извршили пренос власништва, што је био чест случај.

Извор: Новости.рс