Србија

ПУТИН ПОТВРДИО ВУЧИЋУ: Председник Русије стиже у Србију (ФОТО)

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Путином

Лидер Руске Федерације Владимир Путин потврдио је вечерас у телефонском разговору председнику Александру Вучићу да у октобру долази у Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Вучић је председнику Путину изразио саосећање због жртава КОВИД-19 у Русији, као и наду да ће се, уз одлучне мере, успешно изборити са епидемијом корона вируса и што је пре могуће вратити се у нормалне животне и економске токове, како би се посветили испуњавању планова за будућност. Такође је рекао да је Србија спремна да, уколико је потребно и у оквиру својих могућности, пружи помоћ Русији у борби против ове заразне болести.

Вучић је у исто време захвалио председнику Путину што је исказаном бригом за нашу земљу и слањем медицинске помоћи потврдио изванредне стратешке односе Србије и Русије.

– Србија је привилегована што има искреног пријатеља какав је Русија, као што сам и ја почаствован нашим личним односом међусобног уважавања и поверења – рекао је председник Вучић председнику Путину.

Он је обавестио саговорника у Москви да је донео одлуку да, уз сагласност руске стране, одликује припаднике тима Оружаних снага Руске Федерације, који су са великом преданошћу помагали у спречавању ширења корона вируса и сузбијању заразне болести КОВИД-19 и помогли да се за кратко време под контролу стави епидемија у највећим жариштима.

Председник Србије је председника Путина обавестио о свим догађајима у региону – од ситуације на Косову и Метохији до прогона свештенства Српске православне цркве у Црној Гори.

Двојица председника су разговарали и о унутрашњем осликавању Храма Светог Саве у Београду и сагласили се да је неопходно ускоро наставити заједнички рад, како би ова православна светиња била, уз помоћ Русије, завршена како је планирано.

Оба председника су изразила очекивање да ће околности ускоро дозволити размену посета на високом нивоу и наставак раније планираних међудржавних контаката.

Председник Вучић је исказао задовољство што је Дан победе, упркос одлагању традиционалне параде на Црвеном тргу, достојно обележен и што српски и руски народ, у духу свог слободарства, поштују своје хероје, не дозвољавајући фалсификовање историје.

View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Predsednik Vučić je predsedniku Putinu izrazio saosećanje zbog žrtava COVID-19 u Rusiji, kao i nadu da će se, uz odlučne mere, uspešno izboriti sa epidemijom korona virusa i što je pre moguće vratiti se u normalne životne i ekonomske tokove, kako bi se posvetili ispunjavanju planova za budućnost. Takođe je rekao da je Srbija spremna da, ukoliko je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć Rusiji u borbi protiv ove zarazne bolesti. Predsednik Vučić je u isto vreme zahvalio predsedniku Putinu što je iskazanom brigom za našu zemlju i slanjem medicinske pomoći potvrdio izvanredne strateške odnose Srbije i Rusije. „Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakav je Rusija, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom međusobnog uvažavanja i poverenja“, rekao je predsednik Vučić predsedniku Putinu. On je obavestio sagovornika u Moskvi da je doneo odluku da, uz saglasnost ruske strane, odlikuje pripadnike tima Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su sa velikom predanošću pomagali u sprečavanju širenja korona virusa i suzbijanju zarazne bolesti COVID-19 i pomogli da se za kratko vreme pod kontrolu stavi epidemija u najvećim žarištima. Predsednik Vučić je predsednika Putina obavestio o svim događajima u regionu – od situacije na Kosovu i Metohiji do progona sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Dvojica predsednika su razgovarali i o unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu i saglasili se da je neophodno uskoro nastaviti zajednički rad, kako bi ova pravoslavna svetinja bila, uz pomoć Rusije, završena kako je planirano. Predsednik Vučić i predsednik Putin su izrazili očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata. Predsednik Vučić je iskazao zadovoljstvo što je Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, dostojno obeležen i što srpski i ruski narod, u duhu svog slobodarstva, poštuju svoje heroje, ne dozvoljavajući falsifikovanje istorije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Извор: Ало