Србија

РУСИ ИЗНЕЛИ НОВИ ПРЕДЛОГ ЗА РЕШЕЊЕ КОСОВСКОГ ПИТАЊА! Да ли ће се ово допасти Србима?!

На питање о могућности да се Русија званично укључи у преговоре о Косову, амбасадор је рекао да је за њено „придруживање потребан пре свега позив Београда“.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да дефинитивно решење косовског питања треба да буде утврђено у Савету безбедности (СБ) Уједињених нација (УН) доношењем нове резолуције која би заменила важећу Резолуцију 1244.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Непроменљива пажња СБ УН према косовској тематици један је од предуслова регулисања проблема – рекао је Боцан-Харченко за данашње издање листа Политика.

Он је навео да „актуелност идеје поделе Косова, као и било које друге идеје, могу да процене само Београд и Приштина“.

Према његовим речима, одржив расплет косовског питања остварив је само као резултат узимања у обзир избалансираних узајамних интереса, компромиса – „на основу медјународног права, без наметања спољних шема или временских оквира“.

– Главни критеријум за нас је да решење треба да буде прихватљиво за Србију – нагласио је Боцан-Харченко.

На питање о могућности да се Русија званично укључи у преговоре о Косову, он је рекао да је за њено „придруживање потребан пре свега позив Београда“.

– При томе, сам преговарачки процес треба да се води у разумљивом, за нас прихватљивом међународноправном оквиру, на основу Резолуције 1244 СБ УН, и треба да има прихватљиву форму и садржај – рекао је Боцан-Харченко.

Говорећи о 9. мају, Дану победе, он је рекао да Русија високо цени то што се у Србији чувају традиције антифашизма, што се Србија одлучно се супротставља ревизији историје и пажљиво односи према споменцима погинулим за ослободјење Југославије у Другом светском рату.

 

Извор: Srbijadanas.com/Politika