Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Огласио се Вучић: „До Новог Сада за 30 минута, Србија иде у добром правцу“! Ево о чему се ради!

Председник Србије Александар Вучић обилази радове на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта (деоница Београд-Стара Пазова).

Обилазак радова почео је у 10 сати, а председник је обишавши радове рекао: „Супер ово изгледа“, а онда је додао и да би било добро да се оваква пруга продужи до Ниша, до југа…Вучић је пругу обишао са амбасадорком Кине Чен Бо и извођачима радова. Деоница Београд Центар – Стара Пазова је дуга 34,5 километара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Радове на овој деоници изводе кинеске компаније „China Railways International“ i „China Communications Construction Company“ , а вредност уговора је 350,1 милиона долара, што је обезбеђено из кредита Ексим банке Кине. Радови су почели крајем новембра 2017. године.

Постепени радови, ојачавање српских градова

– Доста тога смо напаравили, и то се види. Крушевац је малтене завршен, али мора још да се ради. Пре свега Варварин, Ћићевац и Трстеник се морају ојачати. Свуда мора више и још. Бачка Паланка, њима смо дужни много тога, тамо су инвестиције и најважније. Потребни су нови путеви у Колубарском округу. Идемо округ по округ. – истакао је Вучић

Србија иде у добром правцу

– Трудио сам се и данас сам посебно поносан на тај труд, и доказујем људима да нису погрешили. Животни стандард ће бити још бржи, још снажнији. Знам колико људи тешко живи али је тај број неупоредиво мањи него прошлих година. Војска и полиција су неупоредиво снажније. Много изазова је прошла наша држава, укључујући и пандемију корона вируса. Показали смо да не лажемо свој народ, тестирањем на овај вирус. Нама је здравље љзди најбитније – истакао је Вучић на почетку обраћања медијима.

Председник Вучић захвалан свим кинеским и српским радницима, пруга Београд-Стара Пазова готова до краја године

– Замолио бих све да погледају како ово изгледа и да буду поносни на своју земљу. Много сам срећан што сам данас овде, узбуђење нисам могао да сакријем приликом обиласка. Ово су револуционарне ствар, које се нама дешавају. До краја године ће комплетна пруга Београд-Стара Пазова бити готова. До септембра месеца ће бити и пруга Београд-Нови Сад за 30 минута. Морам се захвалити кинеским партнерима. Амбасадорки Чен Бо морам посебно захвалити на огромном труду, раду и стрпљењу који је уложила. Захваљујем се свим кинеским и српским радницима који су марљиво раде на овим пројекте. – напоменуо је председник.

Амбасадорка Чен Бо – „Ово је најважнији пројекат“

Постигнут је велики напредак на радовима, исказујем велико поштовање свим кинеским и српским радницима који су и током епидемије радили на овоме. Нико није стао. Железара у Смедереву и рудник у Бору и друге кинеске компаније нису зауставиле рад. Ово ће само учврсити однос између Кине и Србије – истакла је амбасадорка Кине, Чен Бо.

Брзи воз „Метак“ и послужење током вожње

– Све сте направили екселенцијо. Свака част. Када сам путовао од Њујорка до Вашингтона брзим возовима унутар њих има послужење, да се попије и поједе. То ће бити и код нас. Ово ће бити брже и од авиона! Изгледа фантастично. Зове се „Метак“, као у Кини и Јапану. Ово је корак више. Мени су се смејали када сам причао и о летећим возовима и аутомобилима, све нас то чека. – рекао је председник.

Пројектом је предвиђена комплетна реконструкција и модернизација грађевинске и електротехницке инфраструктуре са подизањем брзине на деоници Београд Центар – Батајница до 120 километара на сат, а од Батајнице до Старе Пазове до 200 километара на сат.

Изградња четири ауто пута

– Ми градимо тренутно чак четири ауто-пута. Прељина Пожега, Рума-Шабац, деоница ка Лозници, Кузмин-Српска Рача…И поред свега тога, ово много лепо изгледа. Свестан сам и сигуран да ће Кинези све ово завршити на време. Упркос корони која нас је задесила, радови нису каснили, нити ће. – поручио је Вучић.

– Дивно изгледа градилиште, свака част. Честитам на труду и хвала на свему. – поновио је председник и рекао да „кинези морају дати добру цену, како би све могао свом народу објаснити“. Додао је да је ово огромна предност за Војводину, али истакао да би ову пругу било добро продужити све до Ниша.

Дванаест минута до Пазове, планирани завршеци радова до августа

– Процењује се да ће грађани Београда до Пазове моћи да стигну и за 12, 13 минута. Овај воз повезиваће Батајницу, Нови Београд, центар града, Сурчин…До августа месеца ће бити завршена деоница Стара Пазова – Нови Сад. У марту 2025. до Будимпеште за 2 сата и 40 минута, па до Беча још сат и 40 – истакао је председник.

Захвалност кинеском народу

– Кретали би се од Суботице, Новог Сада, Пазове, Београда и Ниша, то би значило доста за наш народ, за теретни саобраћај и брже стизање од места до места. Имамо 173 км деонице пута, овде је све ново. Најгушће становништво нам је распоређено на северу Бачке, на југу, и у београдском округу то је 50% становништа, што је реалано стање. Ви сте велика земља, велика фирма и уколико би спустили цену, ми бисмо вам били захвални до неба – рекао је председник на почетку обраћања. Такође, Вучић је захвалио кинеском народу што је и брзим возом допремио опрему у Србију.

Извор: Тањуг