Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Стиже и 30.000 динара: Држава ће исплатити још два минималца по раднику! Ево о чему се ради!

Други минималац привредницима и запосленима биће исплаћен у првој недељи јуна. Уплату на наменске рачуне послодавци могу да очекују најкасније до 5. јуна, имајући у виду да је то последњи радни дан у недељи.

Први минималац за 1.052.000 радника у 232.000 предузећа држава је исплатила 7. маја. Нових 30.000 динара држава ће на наменске рачуне уплатити најкасније за десетак дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трећи и последњи минималац који је предвиђен у оквиру државног пакета подршке за привреду биће исплаћен у првој недељи јула. За три месеца сваки запослени од државе практично ће добити око 90.000 динара.

Влада је уредбом, врло прецизно дефинисала групе радника који ће за април, мај и јун, од државе добити помоћ, а јасно је и који запослени на то немају право.

Прво и најважније правило јесте да на минималац имају право радници који су пријављени, у преводу они који не раде на црно. Друго правило јесте да је фирма у којој раде основана пре 15. марта ове године, као и да није регистровала прекидање делатности пре овог датума, а током ванредног стања.

Тако ће минималац бити уплаћен онима који имају уговор о раду, уговор на одређено или на неодређено време. Притом се на исти начин третирају запослени са пуним радним временом, односно непуним радним временом, без обзира да ли је реч о запосленом на одређено или неодређено.

Што се тиче запослених који су примљени у радни однос 01.04.2020. године, послодавац по основу ових запослених може остварити право на минималац за два месеца.

Право на минималац притом немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима, као ни остала лица која су ангажована ван радног односа. У овој групи најчешће су сезонци.

Такође, у случају да предузетник истовремено има статус запосленог а пензионер је, он нема право на минималац. Право на овакву директну помоћ државе немају ни труднице и породиље којима целу зараду исплаћује држава.

Правило је и да послодавац нема право на минималац уколико је смањио број радника током ванредног стања до 15.03.2020. године за више од десет одсто, изузев запослених којима је до тада истекао уговор о раду закључен на одређено време.

Уредба предвиђа и да послодавац губи право на директна давања и фискалне погодности уколико пре истека рока од 3 месеца од последње исплате минималца смањи број запослених за више од 10%, не рачунајући запослене са којима је закључио уговор о раду на одређено време пре 15. марта 2020. године за период који истиче пре 3 месеца од последње исплате минималца.

 

Извор: Блиц.рс