Регион Србија

СКАНДАЛОЗНО! Након хаоса у Црној Гори Милова странка ударила по Србији: Шта се ви мешате, ово вас се не тиче!

Владајућа Демократска пар оценила је изјаве српских политичара и званичника, у вези са хапшењем свештеника СПЦ „непримерено мешање у унутрашња питања Црне Горе“. „Они који у Србији забрањују окупљања, у Црној Гори их подстичу“, порука је ДПС-а

Након што су званичници из Србије, али и опозционе странке, као и Милорад Додик из Републике Српске оштро реаговали на поступање власти у Црној Гори према свештеним лицима, огласила се владајућа странка у Црној Гори – Демократска партија социјалиста – на чијем је челу председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Одржавање масовних црквено-политичких скупова за време епидемије корона вируса, попут оног (у уторак) у Никшићу, супротно прописаним мерама, представља угрожавање здравља грађана наше државе, које нећемо допустити – наводи се у саопштењу ДПС, поводом литије у Никшићу коју је у уторак увече предводио владика Јоаникије

Полиција је привела владику Јоаникија и још седам свештеника и одредила им притвор од 72 сата. Потом су бесни верници и грађани блокирали поједине путне правце. Од 11 сати данас био је блокиран магистрални пут Беране-Андфријевица-Плав на северу Црне Горе, али је полиција, уз употребу силе, разбила блокаду.

Из ДПС поручују да све потенцијалне последице овако неодговорног понашања, и здравствене и економске, искључиво ће сносити држава Црна Гора и њени грађани.

Србије се овај догађај тиче само у тој мери што званични организатори овог скупа имају седиште у тој суседној држави, а политичари који су позивали на скуп, логистичку и политичку подршку добијају од српских званичника – наводи се у саопштењу ДПС.

ПОРУКА ЗА СРБИЈУ: „КОД ВАС БРАНИТЕ ОКУПЉАЊА, А ОВДЕ ИХ ПОДСТИЧЕТЕ“

Било би, сматрају, примереније да су српски политичари, који инсистирају на поштовању препорука и мера здравствене струке у Србији, а залажу се за кажњавање оних који се о њих оглуше, исте критеријуме применили и на јучерашњи догађај у Никшићу у организацији СПЦ.

– Посебно ако се има у виду да је држава Србија, послала упозоравајућу поруку Цркви и забранила масовне верске обреде, у тренутку када је сматрала да ће они угрозити здравље њених грађана – наводи се у саопштењу ДПС.

Ово је, иначе, само наставак тензија у Црној Гори, које су почеле одмах након усвајања закона о слободи вероисповести које СПЦ и верници и део грађана сматра неуставним и начином да држава одузме црквену имовину. Због овог закона су и иницирани протести широм Црне Горе, али и у Србији, који су „паузирани“ док је у јеку била епидемија корона вируса, а једна од мера је и забрана јавних окупљања.

Извор: Ало.рс/ Мондо.рс