Свет Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Трамп диже руке од Косова? Србију очекује само ово…

Фото: Јутјуб

Известилац Европског парламента за тзв. Косово Виола Фон Крамон изјавила је да се противи идеји о размени територија између тзв. Косова и Србије и поручила да је идеја о давању више надлежности општина са српском већином на КиМ опција за разматрање.

Крамон је изразила скептицизам да се са тренутном америчком администрацијом председника Доналда Трампа може постићи дугорочни споразум о стабилности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том контексту, истакла је, да је идеја о размени територија о којој се говорило „веома лоша идеја и да се то никада не би смело догодити у било ком облику.“

„Чули смо алармантне гласине да је идеја о размени територија на столу, али, надам се да се она никада неће појавити. Размена територија није решење о коме треба разговарати. Морам да будем јасна, размена територија је веома лоша идеја, никада се не сме догодити у било ком облику“, оценила је Крамон.

Према њеним речима, то не би решило ниједан проблем и био би то заиста лош пример.

„Није тачно да важе само такозвана обједињена стања. То нас не учи историја. Да се и не спомиње да Срби на Косову не живе само у северним општинама, тако да циљ за који кажу да покушавају да постигну размену земље није изводљив“, рекла је Крамон одговарајући на питање да ли је размена територија још увек могућа опција у време Трамповог руководства.

Немачка, али и велики број држава чланица ЕУ и Велика Британија, изјаснили су се против идеје размене територија, страхујући да ће то дестабилизовати читав регион Западног Балкана и проузроковати нове сукобе.

Крамон је навела је и да је идеја о више надлежности општина са српском вецином на Косову опција за разматрање.

Та опција, повезана је са споразумом који су Влада Косова и Влада Србије потписале 2013. године, а потом ажурирале 2015. године за Заједницу српских општина (ЗСО).

Крамон је истакла да више власти или надлежности за српске општине „неће морати да буду исте као српски ентитет у Босни“.

„Имало би смисла дати више власти српским општинама, али то би дефинитивно требало да буде део тзв. Косова као државе. Не бих је упоредила са Босном, јер тамо је ситуација потпуно другачија и тај систем је створен одмах након рата и прилично је дискутабилно колико добро сада функционише. Али, трајно решење ће се наћи према нацрту Ахтисаријевог плана“, нагласила је Крамон.

„Споразум који служи дугорочној стабилности може се постићи с неким ко препозна важност мултилатерализма. Националистички или изолационистички приступи никада нису донели стабилност“, истакла је Крамон одговарајући на питање да ли ће евентуалне промене у руководству у Белој кући или долазак демократског кандидата Џоа Бајдена обновити сарадњу између ЕУ и САД.

 

Извор: Kosovo online