Регион

СРАМНО! Наставница у Подгорици добила отказ јер је рекла да не постоји црногорска, већ само српска црква

Наставница је на часу физичког деци рекла да Црна Гора, након што се одвојила, жели да има своју државу, црногорски језик и црногорску цркву

Наставница физичког у подгоричкој Основној школи „Сутјеска“ добила је отказ јер је ђацима на часу рекла да црногорска нација и црногорска црква не постоје и објаснила им зашто није добар Закон о слободи вероисповести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То се догодило пре око три месеца, што је потврдило и црногорско Министарство просвете уз образложење да је отказ добила „због запањујуће злоупотребе малолетне деце у политичке сврхе“.

Наставница је на часу физичког деци рекла да Црна Гора, након што се одвојила, жели да има своју државу, црногорски језик и црногорску цркву.

– Е, ту је проблем, што не можеш ти сада што је до јуче била Српска православна црква да кажеш да је то Црногорска православна црква. Не можеш, јер није то црногорска већ српска православна црква. Е сад, народ не жели да иде у Црногорску православну цркву, јер та црква не постоји…Зато народ шета… – рекла је, између осталог, наставница.

Управа школе је након тога тражила да Министарство просвете испита случај, а затим је наставница добила отказ.

– Тачно је да је дошло до запањујуће злоупотребе малолетне деце у политичке сврхе од једне неодговорне наставнице. Зато смо све време били подршка управи у намери да искористи сва законска овлашћења којима располаже и најригорозније санкционише такво понашање, јер нам је заједничка дужност да школу учинимо безбедним, а не местом бруталне индоктринације – наводи се у Министарству просвете.

Директор Основне школе Сутјеска Веско Гаговић казао да је школа процесуирала случај у складу са законом.

– Тачна је информација да је дошло до озбиљних прекорачења овлашћења и злоупотребе положаја једне наставнице. У интересу је школе, односно деце да се такве ствари не дешавају, али и да се овај случај не политизује. Ово су врло озбиљне ситуације, те је школа процесуирала случај у складу са законом, а свој посао ћемо наставити да радимо непристрасно и професионално – казао је Гаговић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Тањуг