loading...
Србија

СРБИ ОСТАЛИ У НЕВЕРИЦИ! Шокантна изјава: Србија ће ући у ЕУ само ако то заслужи!

Европски комесар за буџет и администрацију Јоханес Хан индиректно је поручио да ће Србија моћи да уђе у Европску унију само ако то заслужи променом своје спољне политике!?!

Он је објаснио да је интеграција земаља Западног Балкана у ЕУ процес који се, пре свега, заснива на заслугама, чиме је индиректно алудирао на то да Србија мора своју политику да усагласи са политиком ЕУ и ревидира однос према Русији и Кини.

Западни Балкан припада Европи и напори земаља у том региону биће препознати и признати. Интеграција у ЕУ јесте процес који се заснива на заслугама и као такав је у истинском интересу ЕУ. Ту се, заправо, ради о извозу стабилности уместо увоза нестабилности – рекао је Хан.

Коментаришући Ханов став, аналитичар Стевица Деђански сматра да Србија треба да усваја све из ЕУ што је у њеном интересу.

– Пут у ЕУ није упитан и Србија никад отвореније и напорније није радила не би ли што пре постала чланица овог савеза. То, са друге стране, никако не сме и не треба да утиче на наш однос са Русијом и Кином, земљама које су протеклих деценија у више наврата показале да су истински пријатељи Србије, а нарочито сада током пандемије. Без њихове помоћи и подршке у тешким временима не бисмо успели да се овако ефикасно изборимо са свим недаћама које је овај вирус са собом донео – наглашава Деђански, додајући да код њега ипак постоји страх да критеријуми за приступ ЕУ неће бити једнаки за све земље Западног Балкана.

Извор: Информер.рс