Србија

СРБИЈА У НЕВЕРИЦИ! Предложено укидање РТС-а

Уједињена демократска Србија предлаже да се укине РТС, јер, како оцењују, ни после 20 година није успео да се трансформише у озбиљан јавни сервис и не испуњава законске функције и програмске квалитете које би морао да показује.

УДС наводи да је РТС политички пристрасан, програмски сиромашан и неубедљив, организационо прескуп и неефикасан и да својим радом наноси штету свим грађанима Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оцењују и да РТС није у стању да ради и служи као јавни сервис за потребе свих грађана који га, својом претплатом и додатно, из буџета, финансирају, те да није јавни сервис ни у информативно-политичком сегменту, ни у другим областима у којима би морао то да буде.

УДС оцењује да у програмима РТС нема политичког плурализма, озбиљних друштвених и политичких анализа, способности и спремности да се јавности понуди уравнотежена и професионална слика Србије.

Оцењују да на РТС не постоје ни странке ни поштовање потреба различитих група у друштву, као ни места ни интереса за квалитетан образовни, културни, научни програм, као ни осећаја за потребе људи у различитим деловима Србије.

Због тога је, наводе, најбоље и најефикасније да се изменама закона укине „јавног сервиса“ РТС, за шта ће се, наводе, УДС залагати.

УДС предлаже и да се, другим изменама закона, очувају начини финансирања и рада оних делова јавног сервиса који имају посебан културни и други значај, попут музичких оркестара и уметничких и културних ресурса који су сада у оквирима РТС.

Извор: Тањуг/Ало.рс