Свет

СТИГЛО СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Други талас је готово неизбежан, корона вирус неће нестати: Ево шта нас очекује

Док се полако попуштају мере уведене због коронавируса, Светска здравствена организација упозорава да САРС-ЦоВ-2 „можда никада неће нестати“. Забринутост од другог, а можда и трећег таласа инфекција расте

У почетку је изгледало као да ће живот веома дуго да нам се одвија иза затворених врата, можда чак и до краја летњег распуста. Али, онда се ситуација одједном променила и врата су се отворила пре него што се мислило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Немачкој, Шпанији, Грчкој и другим земљама укинуте су најрестриктивније мере. Али, расте забринутост да би планету могао да захвати други талас инфекција, пише ДW.

Већ сада се појављују први предзнаци другог таласа овог новог коронавируса: Кина и Русија бележе нове инфекције, а чак и у Јужној Кореји, која је након првог таласа била хваљена због успешног сузбијања ширења епидемије, људи се поново инфицирају вирусом САРС-ЦоВ-2.

– Овај вирус би могао да се развије у још један ендемски вирус у нашим друштвима. Можда никада неће нестати – рекао је Мајк Рајан, директор Здравственог програма за хитне случајеве Светске здравствене организације (СЗО) на конференцији за штампу.

Ни други вируси, на пример ХИВ, нису једноставно нестали, каже Рајан. Али, научници су развили лекове који вирус држе у шаху и зараженом омогућавају живот у коегзистенцији са патогеном. Веома мало вируса је искорењено, попут вируса великих богиња.

Сви други вируси су и даље међу нама. Ако погледамо уназад видимо да други талас једне пандемије може да буде много гори од првог.

Шпански грип дошао да остане

Шпански грип 1918. дошао је у три велика таласа и како се процењује, однео 50 милиона живота. Пандемија је почела у марту 1918. Врхунац је достигла током другог таласа крајем исте године. Центри за контролу и превенције болести (ЦДЦ) у Сједињеним Државама полазе од тога да је други талас одговоран за највише смртних случајева у САД (земљи у којој је, како се претпоставља, вирус и настао). Почетком 1919. је дошао трећи талас и трајао је до средине те године. Вирус вероватно никада није у потпуности нестао.

Према једној студији из 2006. сви случајеви инфлуенце А – инфлеунце која погађа птице и сисаре – од пандемије шпанског грипа су „узроковани наследницима вируса из 1918.“

Нема међународних стандарда за други талас

Како би се умањио ризик од избијања новог таласа инфекција, Светска здравстена организација саветује у ажурираној стратегији за КОВИД-19 од 19. априла да се попуштање мера врши „постепено“, „базирано на евиденцији и доказима“.

– У идеалном случају, између појединчаних фаза би требало да се направи пауза најмање две недеље (време инкубације КОВИД-19). Тако би било довољно времена да се реагује на одговарајући начин – наводе у СЗО.

О томе, међутим, у Немачкој нема ни говора. Школе су почеле другу фазу отварања само четири дана након што је почела настава за више разреде дакле, без саветованих две недеље паузе.

Немачка влада је за попуштање мера одговорност пребацила на савезне покрајине и општине. Уколико се догоди да се у једном региону у току једне недеље забележи 50 инфекција на 100.000 становника, требало би да се поново уведу строге рестрикције.

Но, ових 50 случајева на 100.000 становника су само бројке. Јер, чини се да нема јединственог глобалног стандарда за то шта заправо значи други талас епидемије или пандемије.

– „Други талас“ није утврђен појам – каже Кристијан Линдмајер, портпарол СЗО у свом писаном одговору на упит DW.

– Тај појам се односи (само) на нова избијања заразе, која долазе након што је број заражених почео да опада. Исто важи и за „трећи“ талас.

– Ако болест у земљама траје на ниском нивоу, и ако нема довољно капацитета за истраживање и идентификацију жаришта, онда постоји опасност да ће болест поново избити.

То посебно важи тамо где се крећу масе: у великим градовима, у избегличким камповима и местима, на којима не постоји могућност да се одржи друштвена и физичка дистанца.

Раније него што се мислило

Сада, када на северној хемисфери почиње лето, а Грчка и Шпанија се упркос вирусу надају туристима, други талас би могао да нас погоди раније него што се мислило. То су подаци студије која је објављена у априлу у медицинском часопису Тхе Ланцет.

Велики талас нових инфекција довео би и до новог таласа рестрикција.

– Управо то покушавамо да спречимо. Надамо се и верујемо у то да ће Немачка, Кореја и друге земље бити у ситуацији да сузбију жаришта. У појединим случајевима, на субнационалном нивоу, морале би можда да се спроведу конкретне мере како би смањиле одређене начине преношења вируса – каже Мајк Рајан из СЗО.

Како ствари стоје, можда ћемо ипак морати да још једном одлажемо наше одморе.

Извор: Информер/Телеграф