Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРКЕ КИСИЋ И КОНА: Корона нам се враћа на јесен, Вирус јачи него што се мислило! Ево шта нас чека!

Да је вирус отпорнији на спољне утицаје него што се процењивало, показује његово ширење на јужној хемисфери * На јесен ће бити лакше, јер смо спремнији, али нема опуштања

Коронавирус ће се сасвим сигурно на јесен вратити у Србију, упозоравају лекари, чланови Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић и др Предраг Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да је вирус много отпорнији на спољне утицаје него што су сви мислили, напомињу они, показује његово брзо ширење на јужној хемисфери чији смо сведоци ових дана. Топло време, високе температуре и повишено УВ зрачење смањују јачину вируса, али он ипак не посустаје и развија се и даље. Управо због тога стручњаци верују да ће корона ‘преживети’ лето и вратити нам се на јесен.

Бољи имунитет

Али добра вест је, како каже докторка Кисић Тепавчевић, да ће нова епидемија коронавируса свакако бити блажа и лакше ћемо се против ње изборити.

– Током претходних месеци одређени број особа дошао је у контакт са вирусом, прележао је болест, оздравио и стекао имунитет. Тај лични имунитет штити појединца, али и гради колективни имунитет, који представља бедем за ширење инфекције у популацији. Претпоставља се да је ниво колективног имунитета од 60-70 посто потребан да би се спречило ширење короне. Извесно је да су све државе света, па и Србија, сада значајно испод тог нивоа, али све указује на то да се навикавамо на вирус. Самим тим, и епидемијски ток би на јесен требало да буде блажи… Доста тога смо сви заједно научили о овом вирусу. Сада, пре свега, знамо како му стати на пут. На почетку већина људи није много веровала када смо препоручивали физичко дистанцирање, ношење маски и прање руку. Питали су се да ли је могуће да у 21. веку не можемо понудити ништа боље, али искуство је показало да ове превентивне мере спасавају животе… – каже она и додаје:

– Морамо имати на уму да корона може да опстане у спољној средини, али може да се множи једино у нашем организму. Ми смо, дакле, ти који морамо да јој станемо на пут и не дозволимо јој да пронађе нову осетљиву особу која ће јој омогућити услове за опстанак и даље ширење.

Да будемо спремни

И епидемиолог Предраг Кон каже да је забринут због могућности појаве другог таласа епидемије, али додаје да ће на јесен здравствени систем сигурно бити знатно спремнији.

– Све треба да припремимо као да ће бити другог таласа епидемије. Морамо да чувамо здравствени систем, јер ћемо у супротном имати озбиљне последице – рекао је Кон и подсетио да је у претходном периоду здравство функционисало само за најхитније случајеве.

Кон је рекао да у Србији којим случајем није било уведено ванредно стање, вирус би у трећој и четвртој недељи сигурно ушао у сваку болницу и домове за старе особе, па бисмо имали праву катастрофу.

– Да се то десило, имали бисмо врло тешку ситуацију. Имали бисмо масивни прилив оболелих у здравствени систем, који би се једноставно распао. Људи би умирали у старачким домовима, јер не бисмо имали где да их збринемо. Нека ме нападају колико хоће, нека о томе буде јавна расправа, одговорно тврдим да без ванредног стања нисмо могли да се одбранимо – казао је Кон.

Ипак, имајући у виду све чињенице и предвиђања јачине другог таласа епидемије на јесен, Кон верује да Србија на јесен неће поново уводити ванредно стање.

Извор: Информер.рс