Србија

СТИЖУ ДОБРЕ ВЕСТИ! Србија ће добити 70 милиона евра од ЕУ: Вучићеве речи потресле регион

У Београду је финансијски споразум за први део ИПА програма за 2020. годину. Споразум су потписали министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици. Потписивању је присуствовао и председник Србије Александар Вучић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сваки трећи грађанин Србије данас зна за неки пројекат који је финансиран из ИПА фондова. Зато је европски пут важан. Важни су преговори и реформе, али фондови нам доносе највише. Овај споразум се односи на све угрожене групе, здравство, образовање, положај жена у друштву. Ово је конкретна помоћ ЕУ, начин на који смањујемо економску неједнакост са развијеним земљама Европе – рекла је Јоксимовић.

Оливер Вархеји, европски комесар за проширење, обратио се путем видео линка из Брисела.

– Ово је још једна потврда европског пута Србије. Програм који је данас потписан састоји се из три дела. Стартапови за предузећа у Србији, уложићемо у социјалну и општинску структуру. Друго, помоћи ћемо запошљавање угрожених група – људи са инвалидитетом, жена и Рома. Треће, пакет подразумева помоћ у енергетици. Други део програма 2020. још више новца ће да донесе. Ово је једна од највећих донација ЕУ по глави становника једној земљи која није чланица. Честитам председнику Србије Александру Вучићу на изузетној борби са ковид 19 – рекао је Вархеји.

Председник Србије Александар Вучић захвалио се европском комесару за проширење.

– Занима ме како је Оливер успео ово све овако беспрекорно да каже. Бескрајно хвала за ових 70 милиона евра, бескрајно хвала за још 98 милиона које треба да стигну до краја године. Овај новац пореских обвезника грађана ЕУ је све, само није мали. Нама 50 одсто становништва живи у Београду и око Београда. Зато је важно да улажемо у југ, север, северо-запад, исток… У микро и мала предузећа тамо. Загађеност ваздуха је заборављено питање током короне. Ми се морамо вратити на то питање, а то ћемо учинити уз вашу помоћ. ЕУ је несумњиво највећи извор страних директних инвестиција у Србији. Ми смо, без обзира на ужасан март имали 3,7 одсто страних директних инвестиција што је боље него прошле године у то време. Желим да људи у Србији знају да имамо подршку ЕУ за пут који треба да оживи нашу Топлицу. Ми морамо да покажемо поштовање према парама које добијамо од европских пореских обвезника. Србија очекује да добије не јасну перспективу само, већ да нам се каже, ако се постигне споразум са Приштином, да се зна јасна ситуација, када ћемо добити јасан знак да ћемо постати чланица ЕУ – рекао је Вучић.

О региону и отварању граница, споразуму са Приштином…
– Са Србијом је могућ слободан проток капитала и услуга. Отворили смо границе са Мађарском, Бугарском, ускоро и са Северном Македонијом и БиХ. Једну напомену бих дао. Једна је политичко питање са КиМ и то су земље које су признале и нису признале Косово. Оне ће увек правити разлику. Друга ствар је да ће Србија увек бити сметња некима када крене да снажи. Нисмо имали проблем са БиХ када смо имали нижу просечну плату од њих. Тада никоме нисмо сметали. Данас када Србија је успела да претекне све у региону, променио се начин на који је гледају. За нас је важно да унапређујемо своју земљу. Ако будемо имали са ким да разговарамо у Приштини, то ћемо и учинити. Важно је да живимо у миру – рекао је председник Србије.

Извор: Тањуг