Регион Србија

СТИЖУ ЛОШЕ ВЕСТИ! Море ће ове године бити дупло скупље: Најјефтиније летовање у Грчкој кошта 1.320 ЕВРА, а имаћете и ове трошкове

Четворочлана српска породица која се ипак одлучи да ризикује и да у време епидемије корона вируса уплати десетодневно летовање у јулу у Грчкој мораће да издвоји најмање 1.320 евра! То је дупло скупље у односу на цене аранжмана за исти период прошле године.

Цена је направљена на основу тренутне понуде најјефтинијих приватних апартмана за северни део Грчке – Олимпијску регију и Халкидики где наши туристи највише бораве током лета. У поскупљење су урачунати и трошкови тестова на корона вирус (120 евра по особи), али и превоза који је скупљи 50 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Храна, сунцобрани и лежаљке нису укључени у цену аранжмана.

Због свега тога једну четворочлану породицу ће ове године летовање, уместо 600 евра, коштати папрених 1.320 евра. Поређења ради, за толико новца је лане породица с двоје деце могла да летује у Анталији у Турској у „ол инклузив“ хотелу и са авионским превозом.

Скупљи превоз

И директор „Јуте“ Александар Сеничић каже да би цене могле да буду нешто веће него прошле године.

– Међутим, оно што је до сада уговорено и унапред плаћено требало би да остане на истој цени. Превоз може бити проблем, односно ставка која ће поскупети, јер се захтева да свако друго место у аутобусу буде празно. Цена би морала да буде бар дупло скупља, а то би исто важило и за авионе – наводи Сеничић.

Проблем су и тестови на корона вирус, јер уколико се задржи постојећа цена, то ће знатно поскупети путовање.

– Летовање ће, ако се задржи ова цена теста, коштати много више него што смо планирали и то јесте проблем. Сада се већ помиње та цена теста од 6.000 динара. Тестови у Словенији коштају између 20 и 25 евра. Морају се тако успоставити протоколи да тест који направимо овде буде валидан и у Грчкој, Црној Гори, Македонији… Ако буде велика потражња за путовањима, и цена тестова може да падне. Ако трошкови тестирања буду до 30 евра, мислим да неће имати већег утицаја на путовања – каже Сеничић.

Према његовим речима, кључно је шта ће у наредном периоду одлучити Европска унија за своје државе чланице, међу којима је и Грчка.

– Очекујемо да дође до неког решења и да негде средином јула кренемо на годишње одморе. У овом тренутку је непознаница и какви ће бити протоколи када је реч о Србији. Надамо се да ће се током јуна наставити ублажавање мера, пре свега када говоримо о обавезним тестовима и њиховој цени – навео је Сеничић.

Папрене казне

Како додаје, све то зависи од даљег ублажавања мера и усклађивања протокола са земљама у које туристи из Србије најчешће одлазе.

– Када говоримо о летњој сезони, оптимистични смо јер знамо да имамо бар један добар део путника који очекују да виде какви ће услови бити и према томе се одредити. У овом тренутку ствари иду релативно добро, полако се отварају плаже, отварају се границе, једна по једна земља у окружењу даје протоколе како ће изгледати прелазак границе и понашање у смештајним капацитетима, на плажи и угоститељским објектима – каже Сеничић.

Попусти за одмор на Златибору

Због препорука да се одмор проведе у Србији на Златибору очекују добру летњу сезону која ће успети да ублажи економске губитке које су сви туристички и угоститељски објекти имали због епидемије корона вируса, изјавио је директор Туристичке организације Златибора Владимир Живановић.

– Од 1. јуна сви хотели на Златибору почеће да раде, а резервације су већ почеле да пристижу. Резервисани су углавном аранжмани за јул и август, а сви хотели дају попусте од 20 до 30 одсто за боравак на Златибору у јуну. Продужава се и боравак гостију, који је до сада износио у просеку четири дана. Уколико се и сезона продужи на септембар и октобар, очекујемо ублажавање економских последица епидемије – каже Живановић.

С обзиром на то да ће аранжмани у хотелима бити јефтинији, то значи да ће две одрасле особе уместо за 860 евра, моћи да бораве у хотелу седам дана за 580 евра.

Казне за маске 150 еура

Живановић истиче да ће цене бити на прошлогодишњем нивоу и да нема најаве увећања због додатних хигијенских мера које ће морати сви да предузимају.

Иначе, у склопу најновијих мера у Грчкој, сви грађани, па и туристи морају носити заштитне маске на јавним местима, а казна за неношење је 150 евра.

На плажама ће бити забрањени спорт, музика и алкохол, а према савету стручњака, због физичке дистанце биће дозвољено само 40 људи на 1.000 квадратних метара, док размак између сунцобрана (лежаљки и пешкира) мора бити два метра. Онима који се не буду придржавали тих мера на плажи прети казна од најмање 5.000 евра, а за оне који упорно крше мере, предвиђене су новчане казне до 20.000 евра.

Извор: Курир.рс/Информер