Србија

СТИЖУ НОВА ПРАВИЛА? Да ли ћемо забранити рад недељом у Србији? Држава дала јасан одговор!

Pixabay.com

Време полицијског часа и ванредних мера навикло је многе од нас да у куповину идемо у одређено време, одређеним данима. Због тога се поново актуелизовала тема рада недељом, односно забрана истог.

Заговорници ове идеје тврде да је корона показала да маркети и трговине могу да “одмарају” недељом.

Привредници из Бајине Баште одлучили су да се уједине и да све маркете, трговине и радње са мешовитом робом не раде више недељом. Јер недеља је дан за одмарање, тако важи од памтивека, наоводе они.

У образложењу које је упућено на адресе челних људи града наведени су сви разлози који погодују усвајању овакве одлуке.

– Током ванредног стања дошло се до закључка да је апсолутно могуће задовољити све потребе грађана у условима редукованог радног времена и да су дискретни хероји у тешким временима били радници продавци и запослени у малопродајним објектима. Наши запослени су нечији маме, тате, сестре које у оваквим условима привређивања неко много мање виђа – кажу они.

Данас је зрењанински пословни круг – ЗРЕПОК доставио Иницијативу за забрану рада недељом и за време државних празника у трговинској делатности.

– Чланови Зрењанинског пословног круга – ЗРЕПОК једногласно су донели одлуку да покрену Иницијативу за забрану рада недељом и за време државних празника у трговинској делатности (продавнице мешовите робе, тржни центри) – наводи се на сајту ЗРЕПОК-а.

Оно што је, како наводе, врло важно, јесте доношење закона који “не дозвољава изузетке, како би се избегао сваки вид злоупотребе”.

У области трговине има око 200.000 запослених, од тога су 70 одсто жене, подсећаји они.

Да ли је већ могуће?

Мешутим, таква пракса показала се као лоша у неким земљама, а код нас, послодавци свакако имају избор, рекао је за Телеграф Бизнис министар рада Зоран Ђорђевић.

– Сви послодавци наравно, могу свој рад да организују како желе како да не раде одређеним данима – да ли ће то бити недеља или неки други дан, то је остављено послодавцима да одлуче, свакако закон дозвољава то, али са друге стране ствара обавезу да мора да обезебеди слободне дане запосленима. Ми позивамо послодавце да сами одлуче – рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић истиче да је став државе да одлуку као такву неће донети, бар не у овом тренутку.

Извор: biznis.telegraf.rs