Србија

СТИЖУ НОВА ПРАВИЛА! Прославе у Србији од средине јуна: Ево колико гостију можете имати

Крај епидемије у Србији могао би бити проглашен средином јуна, а то практично значи да неће бити препреке за матурске вечери, али и у периоду који долази за музичке фестивале и свадбе

Оно што интересује већи део Србије – родитеље и матуранте јесртее да ли ће бити прославе краја једне етапе школовања. Министар просвете Младен Шарчевић каже да уколико се буде наставио садашњи тренд пада броја заражених Ковидом 19, нема разлога да се деци ускраћује оно што желе и воле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Последња одлука је на кризном штабу и процени стручњака како за матурске вечери тако и за екскурзије. Међутим, уколико су почели авиони да саобраћају, где путници седе тик један поред другог, нема разлога ни да клинци не прославе матурско вече – поручује министар.

Он додаје да до прослава још има времена и да треба сачекати струку.

– Крајем јуна, око Видовдана, требало би да ситуација буде потпуно релаксирана. То би могао бити период када више нећемо ни имати епидемију. Ипак, сачекаћемо стручњаке за коначну процену, односно модел прославе. Оно што бих већ сада могао да препоручим јесте да мали матуранти не иду по ресторанима и хотелима. Своје вече сасвим лепо могу да прославе и у својој школи, на њеном игралишту а као што је то обичај у многим државама Европе и Америке – каже министар просвете.

Како истиче, Шарчевич четири велике асоцијације које се баве ђачким екскурзијама поставиле су питање школских путовања.

– Не могу да кажем путујте јер то је посао епидемиолога и стручњака да процењују те ризике. Оно што је до министарства, учинићемо максимум. Можемо да либерализујемо правилник, да се смањи квота колико је ученика из једног одељења довољно или да се квоте попуне састављањем одељења. Наравно, осим стручњака, на крају родитељи су они који одлучују – истиче министар.

Шарчевић каже да ће сутра бити упућен службени захтев везан за процену око екскурзија и да би ова одлука требало да се пресече током наредне недеље. Оно на шта смо навикли, али не само грађани Србије, већ и странци су три музичка фестивала. Како сада ствари стоје, Еxит се одлаже за август, у Драгачеву још вагају, а Беер Фест је предвиђен у уобичајеном термину.

Влада Србије одлучила је на данашној седници да прихвати препоруке Кризног штаба за борбу против корона вируса, тако да од сутра, 22. маја, за улазак у Србију више није потребно имати негативан тест на корона виурс, нити посебну дозволу како за домаће, тако и за стране држављане. Свим особама које улазе на територију Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увек циркулише, као и начини превенције инфекције, али обавезан негативан тест више није потребан.

Премијерка Србије Ана Брнабић, најављујући данас седницу Владе и коментаришући пропоруку Кризног штаба, рекла је да одлука Владе неће бити политички мотивасана већ да се бити донета на основу става струке.

– Нисмо доносили политичке одлуке, нити бисмо то радили. То је била одлука на Кризном штабу, струка је била за ту одлуку, јер постоји практичан проблем са тестирањем, односно постоји велики број земаља где се људи не тестирају, ако немају симптоме. Променили смо одлуку која је значила да много људи не може да уђе и да много тога остаје на арбитрарност владине комисије, која одобрава улазак – рекла је Брнабић у Новом Саду, где је обишла радове на реконструкцији Клиничког центра Војводине.

ВЕНЧАЊА И СВАДБЕ ТОКОМ ЕПИДЕМИЈЕ
Донедавно, свечаном чину венчања могли су да присуствују само матичар, будући супружници и њихови кумови и то искључиво у службеним просторијама. Сада на венчању може да буде до 50 гостију, али је обавезно ношење маски и рукавица као и држање физичке дистанце. Пролећне свадбе померене су на лето, а неки младенци су одложили за наредну годину.

Они који планирају свадбу за септембар и октобар брине нови талас коронавируса, који лекари очекују на јесен. Проблематичан је и сам концепт венчања и свадбе – треба да се радујемо, грлимо, наздрављамо, те се многи са разлогом питају колико је то оствариво у реалности. Да су будући младенци одлучили да сачекају са свадбама потврђује и помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић. Према њеним речима, од 16. марта у Србији је закључено 424 брака, од којих 89 у Београду. Поређења ради, само у фебруару венчао се 1981 пар у нашој земљи.

Након укидања ванредног стања повећано је интересовање младенаца те се венчања обављају готово свакодневно.

-Имајући у виду да је најављено да ће од 15. јуна бити омогућено венчање са 150 присутних, свакодневно између десет и 15 парова заказује термине за тај период – наводи матичарка Тања Вуковић Живановић из Крагујевца.

Извор: Srbijadanas.com/Блиц.рс