loading...
Србија

СТИЖУ СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Од сутра 10 одсто ВЕЋЕ ПЛАТЕ: Ево о чему се ради!

Фото: Јутјуб

Министар финансија Синиша Мали најавио је јутрос да ће сутра бити исплаћена увећана априлска зарада здравственим радницима за 10 одсто. Он је истакао да је реч о трајном увећању зараде, јер је реч о људима који су дали све од себе током пандемије вируса корона.

“У Инфективној клиници медицинска сестра сада ће имати плату 54.166 динара, а лекар инфектолог 105.896 динара”, навео је министар.

Доктор опште праксе сада ће зарађивати нешто више од 84.500 динара, што је 7.687 динара више, док ће медицинска сестра у дому здравља имати 50.250 динара, или 4.568 динара више. Реч је о основним зарадама без додатака, ноћног рада и рада викендом.

Лекар специјалиста на одељењима општих болница добиће непуних 9.000 више и од априлске зараде имаће плату од 98.700 динара.

Лекари специјалисти, инфектолози или епидемиолози могу да рачунају на повишицу од најмање око 9.000 динара. Њихова основна плата без додатака износила је до сада 96.262 динара. Инфектолози, иначе, раде директно са пацијентима и лече их и њихова месечна плата са додацима може да достигне и 115.000 динара, што би значило и повишицу од 15.000 динара, док епидемиолози раде на терену и на откривању нових случајева.

Око 5.500 динара више добиће више медицинске сестре техничари које раде на одељењима интензивне неге. Њихова основна зарада до сада је била 55.592 динара, што значи да би им нова увећана плата износила нешто више од 61.500 динара. Медицинске сестре на инфективним одељењима иначе имају сличне зараде као и сестре на одељењима психијатрије, онкологије и медицинске сестре на интензивној нези. Њихове плате нешто су веће због пословног ризика и услова рада.

Виши санитарни техничари који раде на дезинфекцији простора, предмета и медицинског отпада могу да рачунају на повишицу од око 5.200 динара, имајући у виду да је њихова основна зарада без додатака 52.181 динар.

Да подсетимо, Влада Србије усвојила је на седници 31. марта одлуку да се свим здравственим радницима у Србији од 1. априла ове године плате увећају за десет одсто. Ово увећање односи се на све запослене у здравственим и војноздравственим установама, запослене на пословима здравствене заштите у установама социјалне заштите, као и на лекаре у заводима за извршење кривичних санкција.

 

Извор: Блиц.рс