Свет

СТИЖУ СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Свет је на прагу открића лека против корона вируса! ЕВО ШТА НАС ОЧЕКУЈЕ!

Прва клиничка испитивања вакцине против КОВИД-19 под називом мРНА-1273 показују да она може да покрене имуни систем људи у борби против вируса, саопштено је из америчке компаније Модерна.

Ова компанија је пријавила да су у крви првих осморо људи који су примили вакцину пронађена неутрализујућа антитела, као и да је одговор њиховог имуног система био сличан оном који постоји код људи који су заражени корона вирусом, пренео је ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На проналажењу вакцине против корона вируса тренутно ради око 80 тимова широм света, а америчка компанија Модерна је прва која је тестирала експерименталну вакцину на људима. Испитивања ове вакцине предвођена су од стране америчког Националног института за алергије и инфективне болести.

Вакцина мРНА-1273 садржи мали исечак генетског кода корона вируса који не изазива болест нити симптоме КОВИД-19, али покреће одговор имуног система и доводи до стварања антитела која неутрализују корона вирус, како показују досадашња испитивања.

Међутим, тестирање на антитела се до сада догодило само код првих осам људи од 45 колико је укључено у истраживање.

Људима укљученим у истраживање даване су вакцине са малом, средњом и великом дозом, а највише нежељених ефеката пријављено је у овој последњој групи.

Међутим, из Модерне напомињу да су они који су добијали вакцину са најнижом дозом имали антитела на истом нивоу као и пацијенти који су се излечили од КОВИД-19, док је код оних који су примали вакцину са средњом дозом значајно премашен тај ниво.

Ово је прва фаза у тестирању вакцине која има за циљ да утврди да ли је она безбедна, пре него ефикасна.

Тренутни резултати указују на то да вакцина поседује потенцијал да заштити од корона вируса, а обимна клиничка испитивања која ће почети у јулу требало би да покажу да ли је то заиста тако.

 

Извор: Тањуг