Свет

СТРАВИЧНО! Срушио се авион: Најмање 56 људи изгубило живот!

Најмање 56 особа је погинуло када се авион пакистанске националне авио-компаније са 99 путника и чланова посаде срушио  на стамбену четврт у Карачију, рекли су за Ројтерс представници две болнице где су донета њихова тела.

Извршни директор „Пакистан интернешенел ерлајнса“ (ПИА) Аршад Малик рекао је, међутим, да је потврђено да је 41 особа погинула у авионској несрећи, а покренута је званична истрага.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Језива сведочења двоје преживелих

За сада се зна да су два путника преживела међу којима је и Зафар Масуд, председник Банке Пунџаба која је саопштила да је он претрпео преломе али да је „свестан и да добро реагује“.

Други преживели је инжењер Мухамед Зубаир. Он је рекао за Џео Њуз да је пилот покушао да слети када је на кратко авион дотакао тло, након чега је узлетео. После 10 минута пилот је обавестио путнике да ће покушати да слети поново а затим је авион пао при додиру са пистом, рекао је Зубаир у изјави коју је дао из кревета у болници у Карачију.

– Све што сам могао да видим око себе били су ватра и дим. Чуо сам крике са свих страна. Деце и одраслих. Видео сам само ватру. Нисам видео људе, саму сам чуо њихове крике – испричао је он.

Каже да је отворио сигурносни појас и да је кренуо ка светлу а затим скочио три метра.

– Морао сам да скочим долетри метра да бих дошао на сигурно – рекао је преживели.

Не зна се колико је људи повређено

Неименовани пакистански званичници су саопштили да се за сада не зна колико људи је повређено, пренео је АП.

Они су јавили и да је најмање 11 тела пронађено у олупини авиона и да је шест особа повређено, али се не зна да ли је реч о путницима из авиона.

Пилот рекао да је имао техничке потешкоће

Пилот Пакистани Интернешенал ерлајнса на лету 8303 обевестио је контролу лета да је имао техничке потешкоће мало пре пада авиона Ербас А320, који је летео из Лахора за Карачи.

На видео снмицима који су се појавили на друштвеним мрежама види се како авион лети ниско изнад резиденцијалног подручја док се пламен појављује код једног од мотора авиона.

Пакистанска служба за цивилно ваздухопловство саопштила је да је авион превозио 91 путника и седам чланова посаде, док су раније представници аеродрома саопштили да је у авиону било 107 путника и чланова посаде.

Портпарол службе за цивилно ваздухопловство Абдул Сатар Кокар рекао је да је до одступања дошло због забуне у „хаотичним последицама несреће“.

Пакистански премијер говорио о несрећи

Како јавља ЦНН, пакистански премијер Имран Кан каже да је шокиран и најавио је додао хитну истрагу.

„Шокиран сам и ожалошћен падом ПИА-е. У контакту сам са извршним директором ПИА Аршадом Маликом, који је отпутовао у Карачи и који је са спасилачким и тимовима за помоћ на терену, јер је то тренутно приоритет“, написао је на Кан на свом Твитер налогу.

На месту несреће налазе се припадници пакистанског Црвеног полумесеца, волонтери и пакистански војници који помажу у проналажењу тела из олупине авиона.

 

Извор: Тањуг