Србија

Судија пустио на слободу младића који је колима упао у Прихватни центар у Обреновцу

Основни суд у Обреновцу није прихватио предлог тужилаштва у том граду и одредио притвор до 30 дана Филипу Радовановићу (20), члану покрета „Левијатан“, осумњиченом да је у среду аутомобилом улетео у Прихватни центар у Обреновцу, тако да се он јуче по подне нашао на слободи!

Радовановић се терети за насилничко понашање, а пошто су мигрантски центар обезбеђивали припадници војске, има основа и за кривично дело напад на службено лице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тужилаштво ће се жалити на ову одлуку судије за претходни поступак. Судији за претходни поступак тужилаштво је предложило да осумњиченом одреди притвор да не би поновио кривично дело за које се терети – насилничко понашање – кратко је рекла за „Блиц“ тужилац Данијела Синђелић, портпарол Основног тужилаштва у Обреновцу.

О томе ће судско веће одлучивати следеће недеље, а засада остаје само да се нагађа да ли ће члан покрета „Левијатан“ и репрезентативац Србије у савате боксу, завршити у притвору или ће поступак против њега ићи редовним путем, током истраге биће на слободи. Такође остаје и непознаница зашто је судија за претходни поступак одбио предлог тужилаштва за одређивање притвора. Оно што је интересантно је да је пре те одлуке судије за претходни поступак, јуче по подне, осумњичени саслушан у на саслушању је рекао да је био љут на мигранте и да не жели да они нападају његову девојку!

Он је на саслушању мало ублажио реторику из директног преноса упада у Прихватни центар, али свој чин је покушао да оправда љутњом због наводног напада миграната на његову девојку.

Овај члан покрета „Левијатан“ и репрезентативац Србије у савате боксу ухапшен је у среду увече, непосредно након што је аутомобилом улетео у Прихватни центар за мигранте у Обреновцу, а, на срећу, у тиој сулудој вожњи никог није повредио. Цео чин је директно преносио на друштвеним мрежама. Аутомобилом је скренуо с пута међу дрвеће, пробио жичану ограду и пројурио поред обезбеђења, припадника Војске Србије. Све време је причао како не жели да му мигранти нападају девојку, да живе у Србији, стварају муслиманску државу. Изразио је незадовољство јер „хиљаде миграната живи у Обреновцу“, „чува их српска војска“, али је навео и да очекује да ће „казна за то бити велика“. Убрзо се зауставио у кругу Прихватног центра, припадници ВС су му пришли и тада је снимак прекинут. О његовом упаду одмах је обавештена полиција, а по налогу тужилаштва одређено му је задражавање и био је осумњичен за насилничко понашање.

У одбрану Филипа Радовановића и његовог геста стао је Павле Бихали, први човек „Левијатана“, који је јавности и открио да је млади Обреновчанин њихов члан. Бихали је на свом твитер налогу и навео да „иако је младић све урадио као соло играч, они стоје иза њега“.

„Филип је члан Покрета. Филип није могао више да издржи малтретирање од стране миграната и одлучио се да уради ово. Иако није носио боје Покрета и урадио је као соло играч, ја се нећу оградити, такви су моји момци, темпераментни и исправни“, написао је Павле Бихали, лидер „Левијатана“.

Угрозио 983 мигранта

У моменту када је Филип аутомобилом улетео у Прихватни центар у Обреновцу тамо су била смештена 983 мигранта. Нико од њих није био напољу, због Рамазана. Били су смештени у собама и чекали да падне мрак и да оду на вечеру. Иако је Филип на саслушању, али и у видео-поруци причао да „не жели да мигранти нападају његову девојку“, према сазнањима „Блица“, пријаве о таквом нападу нема. У истрази ће се бити саслушани очевици његовог упада у Прихватни цента за мигранте.

Извор: Блиц