Свет

СВЕТ НА ИВИЦИ ХАОСА! САД премешта нуклеарни арсенал у Пољску! ИЗА СВЕГА СЕ КРИЈЕ НЕШТО СТРАВИЧНО!

Нуклеарне бомбе и ракете средњег домета близу граница Русије – Пентагон озбиљно размишља о премештању нуклеарног оружја из Немачке у Пољску.

Америчка амбасадорка у Варшави, Џорџета Мосбахер, сагласна је са овом идејом. Шта то значи за Русију?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У одговору на изјаву америчке амбасадорке, министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да амерички нуклеарни арсенал у Европи већ усложњава ситуацију, па би Вашингтону било боље да га узме за себе.

Министар је нагласио да Сједињене Државе не само да складиште своје оружје у пет земаља НАТО-а, већ и спроводе такозване заједничке нуклеарне мисије током којих се војно особље не-нуклеарних држава оспособљава за употребу нуклеарног оружја.

То је, према његовим речима, директно кршење Уговора о неширењу нуклеарног оружја, који захтева да се такво оружје не ставља под контролу друге земље, директно или индиректно. Поред тога, пребацивање америчког арсенала из Немачке у Пољску грубо крши темељни акт Русија-НАТО.

Ипак, такви разговори трају већ неколико година. Тако је 2015. године заменик министра одбране Пољске Томаш Шатковски рекао да пољска војска намерава да се обрати НАТО-у са захтевом за размештање америчког нуклеарног оружја у њиховој земљи, у оквиру посебног програма. Тада се радило само о дељењу нуклеарне енергије.

За Русију је ова идеја озбиљна претња, пошто је време лета из Пољске много мање него из Немачке. Овај корак се може сматрати једном од фаза припреме Американаца за рат.

Пре свега, они могу да пребаце бомбе Б61 и своје носаче у Пољску, али највероватније је да ће Сједињене Државе распоредити ракете средњег домета са нуклеарним бојевим главама ближе руским границама.

У овом случају, Москва ће морати да ојача своју противваздушну одбрану и такође да распореди додатне трупе на границе.

Према речима војног стручњака „Валдајског клуба“ Артема Kурејева, пољски политички естаблишмент је пре свега заинтересован да разговара о било каквом јачању војног контингента НАТО-а у Пољској.

“Застрашивање становништва причама о “руској експанзији на Запад” део је државне идеологије”, објашњава он.

Стручњак је подсетио и да је почетком прошле године, када су Сједињене Државе расправљале о суспензији споразума о ракетама средњег и мањег домета, један од првих која је подржао овај поступак био шеф пољског министарства спољних послова.

“Сада Варшава, у ствари, предлаже да се нуклеарно оружје пребаци из Немачке, где се владајућа коалиција поново залаже за разоружање”, додао је Kурејев. „Ово није само жеља да се одмере снаге са Русијом, већ и покушај да се ојача значај Пољске у ЕУ и НАТО-у, како би се стекла већа благонаклоност Вашингтона.”

„Распоређивање нуклеарног оружја у Пољску омогућиће смањење времена неопходног да се достигне одређени циљ у Русији“, каже Kурејев и наставља да ће то угрозити пољске ваздушне базе, од којих се многе налазе у близини већих градова.

Међутим, питање свих питања је оно о којем Пољаци не размишљају, шта ће се са Пољском догодити ако само једна америчка ракета полети из Пољске ка Русији.

Да ли су Пољаци толике незналице да не размишљају да ће руски узвратни удар бити тако страшан да после тога Пољска неће постојати следећих неколико векова.

Да ли су Пољаци толико глупи да мисле како ће их од руских нуклеарних ракета сачувати амерички систем Патриот, исти онај који није могао да сачува Саудијце од ракета босоногих Хута.

 

Извор: Webtribune.rs