Свет

СВЕТ У ПАНИЦИ! Трамп спрема рат против Кине због корона вируса: Ево о чему се ради

Фото: Јутјуб

Амерички председник Доналд Трамп спрема се за освету Кини јер је сматра кривом за пандемију коронавируса, која је само у САД однела више од 84.000 живота и уништава економску снагу најмоћније светске силе.

На то указују изјаве званичника из Вашингтона, али и тврдње обавештајаца из Пекинга да Бела кућа види успон Кине као економску и националну претњу и да се спрема за економски, али можда и прави рат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови закон
На трагу те припреме сукоба сенатор Линдзи Грејам, близак Трампов сарадник, јуче је предложио у Сенату закон којим би се председнику омогућило да уведе санкције Кини уколико не дозволи истрагу појаве ковида-19.

– Да није било обмане коју је спровела Комунистичка партија Кине, вируса не би било у САД. Сигуран сам да Кина неће пристати на сарадњу са озбиљним истражним тимом, осим ако је не приморамо – оценио је Грејам.

Ове најаве у складу су са упутствима Републиканског сенаторског комитета да „Кина мора да се нападне због пандемије“.

– Кина није наш саветник и нису само наши ривали – они су наши противници, а кинеска Комунистичка партија је наш непријатељ – навели су сенатори.

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић каже да је „свет поново пред великим изазовима“.

– Криза коју је изазвала пандемија ковида-19 потресла је међународне односе. Тензије између САД и Кине, које су почеле још 2016, додатно су се распламсале. Председник САД је на последњем састанку групе Г7 тражио да у заједничком документу стоји термин „вухански вирус“ и да се Кина јасно означи као кривац за избијање епидемије. На председничким изборима у новембру централна тема биће економски и здравствени одговор на епидемију. Трамп ће сасвим сигурно за све што се десило оптуживати Кину, коју он и његове присталице још од прошлих избора виде као највећи проблем и претњу САД. Исто тако ће и председнички кандидат демократа Џозеф Бајден и његови следбеници кривца за највећу катастрофу која је задесила САД још од Другог светског рата тражити у Кини – каже он.

Јовановић наглашава да ситуација почиње да личи на ону из 2001, после терористички напада, када су САД формирале велику антитерористичку коалицију против Авганистана и Ирака.

– Тада је гнев и бес америчке јавности платио главом Садам Хусеин. Овога пута могло би да дође до велике антивирусне коалиције, јер јавност у земљама које су најгоре погођене тражи да се казни онај ко је најодговорнији за ову епидемију. Ова епидемија уздрмала је и Кину и њену Комунистичку партију. Ово је највећи изазов с којим се КПК суочила у новијој историји и највећа криза за председника Си Ђинпинга – објашњава Јовановић.

Борба
Спољнополитички коментатор и новинар Бошко Јакшић каже да су две ствари кључне када се посматра спор Трампа и Сија.

– Прва ствар у натезању између Трампа и Ђинпинга односи се на порекло вируса. Трамп и његови сарадници наводе да је коронавирус потекао из лабораторије у Кини, док из Пекинга износе контраоптужбе да су вирус донели амерички војници који су учествовали на светским војним играма у Вухану. Заједнички им је то да и једни и други сматрају да је вирус вештачки. Међутим, највећи број угледних светских научника сматра да је вирус потпуно природног порекла. Трамп има и лични мотив да одржава нападе на Кину. Он њима покушава да прикрије сопствене брљотине у вези с реакцијом Америке на заразу. Трамп оштро критикује Кинезе, а сам има много почињених сличних грешака – каже он.

Владе Радуловић, војнополитички коментатор, истиче да постоје два аспекта спора између Вашингтона и Пекинга.

– Први је та политичко-економска борба, где не треба занемарити чињеницу да је она у фокусу и најгласнија. У питању је сукоб за превласт на глобалном нивоу. Колико год да је конфликт снажан, не треба из вида изгубити чињеницу да су Америка и Кина земље усмерене једна на другу. Кина има велики број америчких обвезница, док роба вредна на десетине милијарди долара иде из САД у Кину. САД и Кина су међусобно зависне. Други аспект је војни део сукоба. Паралелно с пандемијом вируса порасле су тензије око вештачких острва у Јужном кинеском мору. Кина је одавно престала да буде само регионална сила, што показује и њена војна база у Џибутију, док Америка жели да задржи доминацију у светским оквирима – каже он.

Затворени систем
Кини се замера, додаје Бошко Јакшић, да је дуго скривала информације о епидемији.

– Реч је о једном затвореном систему који је сличан некадашњем Совјетском Савезу, где нисте могли ни да чујете да се срушио авион у случају авионске несреће. Тако су локалне власти у провинцији Хубеј криле информације од централних власти, плашећи се да ће они бити оптужени за пропусте. Информације су се заташкавале и изгубљене су кључне недеље, због чега је дошло до драматичних последица. Када су схватили обим критика којима су изложени, Кинези су кренули у општу дипломатску и хуманитарну офанзиву и почели да шаљу помоћ свуда где је она била потребна, а не само нама – наводи он.

И Кремљ против азијског дива
Повремено се спомиње и могућност да би Русија могла да се нађе у фронту против Кине, посебно имајући у виду да су по броју заражених коронавирусом други на свету.

– Последњих година све се гласније чује да Русија и Кина представљају нови свет и будућност. Али ситуација је много другачија. Бројне угледне публикације истичу чињеницу да Русија има велики страх од Кине јер се налази на њеним границама, а огромна пространства у Сибиру могла би да реше проблеме по питању велике пренасељености у Кини. Сами Руси у својим дипломатским школама уче да они немају пријатеље, већ посматрају ко им у датом тренутку представља мању опасност – каже Владе Радуловић.

Шта тврде амерички званичници
-Републиканска партија мора да нападне Кину због пандемије, да обећа да ће се супротставити зависности од Кине и оптужује противнике да су благи према њима.

-Кина није наш саветник и нису само наши ривали – они су наши противници, а кинеска Комунистичка партија је наш непријатељ.

Важно је нагласити да се не оптужују Американци кинеског порекла, већ да је све кривица Комунистичке партије Кине.

-Упутство Националног републиканског сенаторског комитета од 17. априла, објавио га је Политико.

Шта тврде кинески званичници
-Доналд Трамп, кога чекају тешки избори, све гласније критикује Пекинг и прети новим царинама. Његова администрација спрема одмазду против Кине због пандемије.

-Негативни однос према Кини најгори је од 1989. и догађаја на Тргу Тјенамен.

-Талас антикинеске реторике с којим се Кина суочава предводе САД, па морамо да будемо спремни за најгори сценарио – оружани сукоб две глобалне суперсиле.

-Извештај кинеских обавештајаца властима у Пекингу од 5. маја, објавио га је Ројтерс.

 

Извор: Курир