loading...
Свет

СВЕТ У ШОКУ! Америка добија новог председника?

Према резултатима овонедељне анкете “Фокс њуза”, бивши амерички потпредседник Џо Бајден ужива поверење 48 одсто оних који ће гласати на новембарским председничким изборима у САД, док актуелног председника Доналда Трампа подржава 40 одсто анкетираних.

Истовремено, по просечним резултатима свих анкета који барем делом обухватају ову седмицу, демократа Бајден би, да се избори одржавају сада, добио 48 одсто гласова, док би републиканац Трамп добио 41 одсто.

Неки би рекли да је пред прошле председничке изборе вођство имала и тадашња кандидаткиња демократа Хилари Клинтон и да је на крају ипак изгубила, али је ове седмице Бајденова предност у односу Трампа јасно премашила ону коју је у исто време пре четири године имала Клинтонова, истиче CNN.

По тадашњим анкетама, од прве половине априла 2016, када је у просеку износила 10 процената, предност Клинтонове опала је на само један проценат у периоду између 16. и 23. маја 2016, наводи CNN.

Исто тако, када је реч о поузданим појединачним анкетама, у истом периоду 2016. године, Клинтонова је за Трампом заостајала три процента, док, четири године касније, у анкети коју је организовала иста медијска кућа, Бајден има предност од осам одсто.

Клинтонова је у то време заостајала за Трампом и према резултатима једне веома поуздане телефонске анкете, док, поређења ради, Бајден није био у заостатку ни према једној таквој анкети спроведеној ове године.

Штавише, Бајден има најстабилније вођство које је један изазивач у трци за председничко место забележио најмање од 1944 – оно се од почетка године у просеку константно креће око шест одсто, а подршку од 48 одсто Клинтонова никада није достигла, већ је у много већој мери зависила од гласова бирача који су одлуку о томе за кога ће гласати донели у последњем тренутку.

Занимљиво је да, насупрот томе, Трамп сада ужива готово исти проценат подршке као и крајем маја 2016, односно тек око 0,4 одсто мање него у истом периоду пре четири године.

Осим тога, пре четири године, у неким од анкета фигурирао је и трећи председнички кандидат, а проценат неодлучних бирача био је виши него данас, и управо они су, како наводи CNN, били фактор који је Трампу помогао да се домогне изборне победе.

Питање које се очигледно намеће јесте може ли Бајден да одржи предност, али је јасно да његова изборна кампања, коју води из телевизијског студија у подруму своје куће, даје резултате, закључује CNN.

 

Извор: Ало.рс / Тањуг

loading...